dilluns, 21 d’octubre del 2013

Pastís de peres i frangipane

Els Diumenges que estic a casa sempre em llevo amb la il·lusió de fer una nova recepta, per menjar al migdia o un pastís per les postres
Aquest pastís és d'aquells que en menjar-ho recorda sabors d'altres pastissos, és molt intens així que les porcions han de ser petites, la combinació peres i ametlles és perfecta.

A casa ha tingut molt èxit, bé, a la Clàudia no li ha agradat, i és que a ella no li agrada la fruita ni en els pastissos!



Ingredients.

-6 Peres Conference
-50 grams de sucre
-1 branca de canyella
-1 llimona
-1 Pasta de full
-100 grams de mantega
-80 grams de sucre
-100 grams de ametlla mòlta
-1 cullerada de Maizena
-2 ous
-Sal
-Sucre glaç
-Essència de vainilla o sucre avainillat


Primer preparem un puré amb 3 peres.
Pelem les peres les tallem i les posem en una cassola amb una mica d’aigua, els 60 grams de sucre, pell de llimona i una branca de canyella, coem les peres fins que ens quedin toves.

Un cop cuites retirem la pell de llimona la branca de canyella i les deixem refredar.
Les triturem, jo les he aixafat amb una forquilla.
Posem la masa de full en un motlle per al forn i punxem tota la massa, perquè en coure no pugi.
Posem sobre la pera triturada, a continuació farem el frangipane; barregem la mantega, a temperatura ambient amb el sucre, una mica de sal, i ho batem tot, afegim els ous i per últim l'ametlla mòlta ,una mica de ratlladura de pell de llimona,i essència de vainilla o sucre avainillat.

Aquesta barreja la posem damunt de les peres triturades que teníem a la base de pasta de full.
Pelem les altres tres peres, les tallem per la meitat, els traiem les llavors i els fem uns talls sense arribar a tallar del tot, les ruixem amb suc de llimona i les col·loquem damunt de la mescla anterior.
Introduïm al forn calent a 190.


Per finalitzar un cop sigui fred ho empolvorem amb sucre glaç.
La recepta és del bloc Cuina per llaminers












Puding de poma (sense pa)

Moltes vegades dels productes mes senzills, mes simples surten les postres més bones.
I aquí us deixo un exemple, poma, llet, ous i sucre.
El resultat un púding suau, ideal per als que ens agrada les postres amb poma i per als que els agrada el flam de tota la vida.
No és una recepta arriscada així que no cal saber cuinar, si sabem pelar pomes, fer servir la batedora i encendre el forn ja estem llestes per preparar un deliciós púding de poma .. com diu Mary al seu bloc ... Posem dolços casolans en les nostres vides.
La recepta és del bloc Les receptes del Miquel

Ingredients.

-5 ous
-500 ml de llet
-3 pomes Golden
-canyella en pols
-100 grams de sucre+3 cullerades per el caramel.



Fem caramel, posem en sucre amb una mica d'aigua en una paella i deixem que es caramel·litzi.
Ho posem en un motlle i a continuació posem a sobre les pomes pelades i tallades molt fines en làmines.
En un bol batem la llet, el sucre, els ous, una mica de canyella, el podem batre amb el batedor elèctric o amb el manual.
Posem aquesta barreja sobre de les pomes i ho posem al forn calent, al bany Maria, a 180 graus durant  60-70 minuts.
Aquestes postres cal menjar-les fredes, així que millor fer-ho d'un dia per l'altre.









dijous, 17 d’octubre del 2013

Xampinyons farcits

El Xampinyó comú o xampinyó de París és una espècie de fong basidiomicet de la família Agaricals, conreat extensament per al seu ús en gastronomia. És la més freqüentment emprada de les espècies comestibles de fongs, prestant-se a nombroses formes de consum.
El xampinyó comú té un sabor neutre i delicat, amb una aroma lleugerament nogado. És popular en gastronomia i d'escàs rendiment calòric, contenint al voltant de 20 calories cada 100 grams. És relativament ric en fibra alimentària, així com en vitamina B6, vitamina C, vitamina D, potassi i niacina.
La recepta original s'elaborava amb una altra varietat de xampinyó, però al barri m'ha estat impossible trobar-los, però realment no cali buscar gaire per que han quedat molt bé amb els xampinyons comuns, puc dir que va ser un èxit.
Escriure la recepta com si cuinéssim uns 10 xampinyons, jo a casa vaig fer el doble ... però és que som 5 i amb gana!!

Ingredients.

-10 Xampinyons grans
-1 ceba
-2 Patates
-2 Ous
-Sal
-Pebre
-3 Tires de bacó


Netegem els xampinyons els traiem els troncs i els piquem, els barrets dels xampinyons els posem en una safata per forn,, els salpebrem.
En una paella amb una mica d'oli fregim la patata i la ceba tallades molt petites, que ens quedin molt fet, quan ja gairebé estan afegim els troncs que havien picat i els deixem que es facin una mica, afegim sal i pebre ..
Retirem de foc i li traiem és excés d'oli que ens quedi.
Batem els ous i els afegim la barreja anterior.
Amb això omplim els buits dels xampinyons.
Introduïm al forn calent a 200 graus uns 25 minuts, 5 minuts abans de treure'ls del forn ponemospor sobre dels xampinyons el bacó tallat molt fi.
Aquest plat cal servir-lo calent i acabat de fer perquè sinó els xampinyons perden la textura.









Brownie amb Oreo

Recepta del blog de cuina Cuchillito y tenedor

Oreo és un tipus de galeta creada per la companyia nord-americana Nabisco. Les oreos originals eren de galeta de xocolata negra forta i crema de vainilla, encara que en l'actualitat hi ha multitud de varietats, mantenint l'estil bàsic de disseny i preparació.

Anualment es venen 20.000 milions d'unitats de galetes Oreo a nivell mundial. La galeta Oreo és després de la Big Mac de McDonald s, el producte d'alimentació més venut al món.


En aquesta recepta unim el Brownie de xocolata i les Oreo .. m'ha costat una mica decidir-me fer-ho però he pensat un dia és un dia, el bo és que a casa no ho hem provat ha anat directament per a unes amigues que s'ho mereixen.
He copiat la recepta exacta, per no tenir sorpreses a l'hora de coure el Brownie, i el resultat el podeu veure a la foto ... i una olor ... sort que un cop tret del forn ha estat 1 hora justa a casa i ha estat lliurada a les seves destinatàries ... que vagi de gust!


Ingredients.

-200 Grams de xocolata negre
-165 Grams de mantega
-3 Ous sencers
-2 Rovells d'ou
-2 Cullerades de essència de vainilla
-65 Grams de sucre moreno
-100 Grams de sucre
-2 Cullerades de farina
-1 Cullerada de cacau amarg
-un pessic de sal
-12 Galetes Oreo
-Sucre glas


Primer desfem la mantega i la xocolata al bany Maria fins que ens quedi desfet.
Batem, amb l'ajuda de la batedora, els ous sencers i els rovells amb la vainilla i una mica de sal, cal batre fins que tripliqui el seu volum, quan ja ho tinguem anem incorporant poc a poc el sucre moreno i el sucre blanc.
Sense deixar de batre anem afegint la farina tamisada amb el cacau, finalment la xocolata i la mantega desfetes.
Posem la massa en un motlle per al forn, tallem les galetes a quarts, o meitats i les distribuïm per sobre, les empenyem una mica perquè quedin una mica ocultes en la massa però que es vegin per sobre
Introduïm al forn calent a 180 graus uns 50 minuts.
La veritat és que he patit força amb aquest pastís.

En les receptes que vaig trobar posaven temps de cocció entre 35-40 minuts ..... i que va ... en aquest temps de cocció encara estava crua per dins, així que l'he deixat uns 50 minuts ... com l'he regalat no sabia com havia quedat, l'he portat calenta al matí, però ja m'he quedat tranquil.la quan m'han dit que estava bona..... repte superat!




















dissabte, 12 d’octubre del 2013

Fricando amb bolets

Un altre dels blocs que m'agrada molt és Les receptes del Miquel.
Aquesta vegada el repte era fer un Fricandó diferent al que faig jo a casa, i que té molt èxit, jo mai li poso tomàquet, ni picada.
Però com estem en època de bolets i em venia de gust cuinar algun plat amb ells m'he posat el davantal.. i aquest ha estat el resultat.
Un clàssic de la cuina catalana.



Ingredients.

-750 grams de carn de vedella
-200 grams de bolets en aquest cas camagrocs (rossinyolic, camasec , rossinyol de pi, vaqueta de pi, misto, picornell de càrritx, picornell de pi o ginesterola de pi )
-1 ceba
-1 pastanaga
-2 tomàquets madurs
-Herbes aromatiques
-1 got de vi ranci o xerez
-Caldo de carn
-Oli d’oliva
-sal
-Pebre
-Ametlles torrades
-1 troçet de pa torrat o 1 carquinyoli
-Farina


Netegem bé els bolets, els traiem la poc sòls que tinguin enganxada a la part de baix i moltes vegades vénen amb algunes branquetes del bosc enganxades.
Els passem per una paella que perdin l'aigua que deixen i els reservem.
Salpebrem els trossos de carn els arrebossem amb la farina i els fregim, no molt que no ens quedin molt secs.
Reservem.
En una cassola posem oli i fregim la ceba picada, que ens quedi ben feta, no cremada, afegim la pastanaga també picada la deixem que quedi ben sofregida, a continuació afegim una culleradeta de farina i remenem, afegim els tomàquets tallats a daus i quan ja estiguin ben sofregits, afegim les herbes aromàtiques, una mica de vi i deixem que vagi reduint.
Incorporem la carn que havíem reservat i ho cobrim amb el brou, deixem que es vagi coent, com a mínim 1 hora, 10 minuts abans d'acabar la cocció incorporem els bolets i una picada d'avellanes i pa, o carquinyoli.






Pastís trenat de poma





En realitat volia posar de títol "pastís de poma 3 milions", per que ja no es ni el nombre de pastissos de poma que he arribat a fer, recepta que veig, recepta que faig.
Les receptes dolces, amb fruites solen quedar super , però amb pomes, per a mi, insuperables ... a més combinen amb un munt de masses, amb molts aromes i condiments, per a mi són una de les fruites principals en pastisseria.


Aquesta recepta és molt igual a d’altres que ja he fet  però la forma és molt diferent.


Ingredients

-Massa brisa o quebrada
-1 kilo de pomes
-50 grmas de sucre blanc
-50 grams de sucre moreno
-1 llimona
-una mica de canyella en pols
-una mica de nou moscada
-1 mica de sal
-30 grams de mantega
-15 grams de Maizena
-Panses sense llavors

Com sempre que fem un pastís amb massa brisa la podem fer a casa o ja comprar-la fresca o congelada.

Posem en un motlle la massa brisa, hem de reservar un bon tros per fer el  enreixat de sobre, si el motlle que heu triat és gran necessitarem 2 masses, en aquest cas la massa que he utilitzat era petita així que vaig necessitar 1 i mitja.

La deixem reservada a la nevera.
Preparem el farcit.
Pelem i trossegem les pomes.
Barregem els dos tipus de sucre, la canyella, la nou moscada, la sal i el suc de llimona i ho barregem amb les pomes i afegim les panses.
Ho deixem macerant almenys 30 minuts, en aquesta recepta ho he deixat gairebé 2 hores.

Passat el temps de repòs colem les pomes, i amb el suc fem un almívar, el posem en una paella amb la mantega i l'escalfem fins que ens agafi consistència de almívar.
Traiem de la nevera el motlle amb la massa i li posem a sobre les pomes, les empolvorem amb la Maizena i li posem per sobre l'almívar.
Fem llavors la tires que aniran damunt del pastís.
Tallem tires de massa i les anem trenant unes amb altres, és fàcil perquè la massa brisa es treballa molt .
Introduïm en el forn calent a 200 graus uns 20 minuts i després baixem la temperatura a 180 durant 30 minuts més.
Millor no menjar-ho calent, això a casa és difícil, però la assaborirem millor un cop sigui freda, a temperatura ambient







Pastes Trencades d'ametlles



Per anar fent boca aquesta temporada de productes de tardor he preparat unes pastes trencades d'ametlla.
Tenen un gust igual que els panellets, de fet gairebé tot 
l’ingredient que porten és ametlla mòlta, i estan boníssims,.
Amb un cafè de bon matí abans de sortir de casa ja tinc energia per poder arribar a la feina.



Ingredients.


-300 grams de ametlla mòlta
-2 ous
-180 grams de sucre
-1 cullerada petita de llevat en pols
-70 grams de farina
-1 cullerada petita d’Aigua de tarongina
-Sucre glas
-Ratlladura de pell de llimona

Si no teniu aigua de tarongina no cal posar-li, amb la ratlladura de pell de llimona ja teniu un aroma perfecte.
Si no teniu sucre glacé podeu fer agafant una mica de sucre normal i batre-ho bé amb el batedor elèctric, o bé arrebossar-les en sucre normal.

Primer barrejarem la farina d'ametlla amb el sucre normal, el llevat i la farina, ho barregem bé.
Batem els ous amb l'aigua de tarongina i la pell de llimona i ho posem juntament amb la barreja anterior, ho anem movent amb una forquilla però ho acabem de barrejar amb les mans.
Fem unes boles, de la mida d'una nou i les arrebossem en sucre glacé.
Les col·loquem en una safata pel forn, com sempre ideal si fem servir el paper especial, llavors les aixafem una mica, que ens quedi, com unes galetes però molt gruixudes, fixeu-vos en la foto.
Les introduïm al forn calent a 180 graus uns 12-15 minuts.






Galetes de Conguitos



Cada mes quan ens reunim al club de lectura acostumo fer algun dolç que ens mengem un cop hem debatut i hem parlat del llibre que hem llegit.
El llibre d'aquest mes era molt interessant i vam estar parlant un bona estona, així que a part de la recepta de les galetes us recomanaré el llibre STONER, de John Willians.
Aquesta vegada els dolços eren una Bica, la recepta esta al bloc, i la recepta d'avui, unes galetes amb Conguitos, els Conguitos de tota la vida.
L'única dificultat d'aquesta recepta és no caure en la temptació de menjar-se els Conguitos abans que vagin a parar dins de la massa .. són irresistibles!



Ingredientes.

-200 grams de farina de força o farina normal
-100 grams de sucre moreno
-100 grams de sucre blanc
-125 grams de mantega
-1 culleradeta de bicarbonat
-1 ou
-Una mica de sucre avainillat o essència de vainilla
-200 grams de Conguitos


Tamisem la farina amb el bicarbonat i reservem.
Hem de tenir la mantega a temperatura ambient, o sigui tova però no desfeta ni liquida, si no no ens quedaran bé les galetes.
Ha d'estar tova, a temperatura ambient.
Si us heu oblidat de treure-la de la nevera la poseu uns segons al microones, 5 segons.
Barregem la mantega amb els dos tipus de sucre, ho batem bé, amb una forquilla,fins que ens quedi la textura d'una pomada, afegim l'ou sencer i seguim batent.

Afegim llavors la barreja de farina i bicarbonat que havíem reservat i finalment els conguitos, ho barregem tot molt bé.
En una safata per al forn, amb paper, posem boletes de massa, no molt grans, i no les aixafem, amb la calor del forn ja agafaran la seva forma.
Introduïm al forn calent a 180 graus uns 10-12 minuts, ja veureu com van agafant un color marró molt xulo
Mirem de no posar les boles molt a prop unes de les altres per que al baixar s'enganxen 1 amb altres.
Però no hi ha problema, si veieu que es toquen unes amb les altres, ami m'ha passat en algunes, en calent les talleu amb un ganivet, be, no cal tallar-les, només separar-les, per que en sortir del forn la massa cuita és tova, encara que de seguida agafa una textura més dura, per això és millor deixar-la refredar a la mateixa safata per que si intentem treure és desfan, agafen textura dura de seguida que es refreden una mica.







diumenge, 6 d’octubre del 2013

Pastís de carn Mediterrani



A aquest pastís de carn li direm  Mediterrani, pels ingredients.


Fa anys que no faig un pastís de carn, i mirant blocs vaig veure diverses opcions, així que vaig pensar en ela aquest, el que més ens agrada per ingredients.
A l'Alfons li agrada, em comenta que la Mercè, la iaia de Claudia ho fa alguna vegada, clar que Mercè sempre li fa uns àpats a la seva mida, als homes se'ls guanya per l'estómac ... Arròs amb Conill, bacallà, pastís de carn
El puré de patata és casolà, podem fer-ho amb puré de sobre, però mai el resultat és el mateix.







Ingredients.


-500 grams de carn picada (vedella i porc)
-2 Cebes
-1 Albergínia
-5 Tomàquets madurs
-6 patates
-1 fulla de llorer
-Alfàbrega
-Romaní
-Pebre
-Sal
-Orenga
-Formatge parmesà ratllat
-Molla de pa
-una mica de llet

Pelem les patates i les posem a bullir amb una mica de sal i una fulla de llorer, quan estiguin cuites les passem pel passapuré o pel batedor elèctric, ens ha de quedar un puré consistent.
En una paella amb oli posem la ceba tallada petita, li anem donant unes voltes i li afegim
 l' albergínia tallada també petita, amb la pell, li afegim sal, i espècies, el que ens agradi, una mica de romaní, orenga, pebre, deixem que es faci.
Escaldem els tomàquets i els traiem la pell i les llavors, els tallem a daus.

En una paella amb una mica d'oli els anem fent fins que ens quedin bastant fets, però no molt passats, hi afegim una mica d'alfàbrega, i una mica de sal.
Mullem un tros de molla de pa amb llet, ho barregem amb la carn picada, hi afegim sal i pebre.
Passem la carn per la mateixa paella on hem fet les verdures, ens ha de quedar feta però sucosa.
Muntem el pastís.
Posem una capa de la ceba i albergínia, una capa de la salsa de tomàquet, i una capa dela carn.
Si tenim una màniga pastissera posem en pure i ho anem posant sobre de la carn en petites porcions, fent algunes formes, sinó tenim el poenemos directament, fent una capa una mica gruixuda, que no es vegi la carn.

Abans de servir el empolvorem amb parmesà ratllat i ho posem al forn calent, uns 10 minuts.








Pastís amb compota de poma

Un altre pastís de poma, però aquest amb mes poma que cap ... poma 99%.
A la recepta original no era compota, sinó melmelada, però em semblava que era massa sucre així que l'he variat una mica, recordant també un pastís que cap fa temps que era pràcticament igual, encara que crec recordar que en lloc de portar pasta de full era amb brisa.

Ingredients.

-8 pomes tipus Golden
-5+2 cullerades de sucre
-Mantega
-1 llimona
-1 branca de canyella
-Pasta de full

Pelem la meitat de les pomes, els traiem les llavors i les posem amb una mica d'aigua, les 5 cullerades de sucre, pell de llimona i la branca de canyella en una cassola a bullir, uns 15 minuts.

Estenem la massa de pasta de full sobre un motlle i la punxem.
Quan ja estiguin cuites les pomes les deixem refredar i escórrer en un colador.

Pelem la resta de pomes, els traiem les llavors i les laminem, les ruixem amb suc de llimona, això és molt important per que si no es posen fosques i s'oxiden molt ràpid.


Posem sobre la pasta de full la compota que havien preparat, i anem col·locant, amb certa gràcia, les làmines de poma, ben estretes per que quan es couen perden volum, empolvorem amb sucre i posem uns trossets de mantega per sobre.
Introduïm al forn calent a 180 graus uns 20 minuts.

Si li volem donar més brillantor en calent li donem unes pinzellades de melmelada de préssec o albercoc.