dilluns, 16 de desembre de 2013

Speculoos

Més galetes típiques de Nadal!
Aquestes són unes que porten diverses espècies i els diuen Speculoos.
Jo no m'he passat amb les espècies, he estat prudent per si de cas, potser si les torno fer posaré una mica més, però han quedat molt bé.
El glacejat el vaig comprar fet, va en uns paquets i sembla plastilina, el problema d'aquest tipus de glaça és que si no la utilitzes tota s'asseca molt
Speculoos és una espècie de galeta nadalenca molt tradicional a Bèlgica, a Holanda on rep el nom de speculaas .. La principal característica d'aquestes galetes servides en els mercat de Nadal és que solen tenir formes o motius que evoquen la història nadalenca de Nicolau de Bari.

Les espècies que s'usen per fer les speculaas són la principal característica distintiva d'aquestes galetes. Es tracta d'una barreja de canyella, nou moscada clau, gingebre en pols, cardamom i pebre blanc.


La recepta és del bloc Cuina per llaminers.

Ingredients.


-320 grams de farina
-120 grams de mantega
-50 g de sucre
-55 g de sucre Morè
-1 de cullerada petita de llevat(Tipus Royal)
-Sal
-1 ou
-3 cullerades Petites de canyella en pols
-Nou moscada
-Clau
-Gingebre
-Pebre blanc
-Cardamom
-2 cullerades petites de vainilla. o sucre avainillat


Les espècies les he posat una mica pensant en què més m'agradaven, he posat poc pebre i mes canyella i gingebre, però en total ha estat 3 cullerades petites d'espècies, sumant la barreja de totes

En un bol barregem la mantega, ha d'estar a temperatura ambient juntament con los sucres, el llevat, un polsim de sal i les espècies.
Batem fins que ens quedi com una pomada.
Li anem afegint la vainilla i l'ou, i és bat Fins que s'hagin incorporat a la barreja.
Finalment incorporem la farina i és contínua batent Fins que

tenim una massa homogènia.
Amb l'ajuda del Corró, s'estira la massa al Damunt de paper de forn, el gruix és el que més us agradi, ami m'agrada fer-les no molt gruixudes, que quedin fines i cruixents, i seguidament, es tallen amb els motlles de galetes que tinguem, si no tenim ho podem fer amb un ganivet, donant-li les formes que més ens agradin
Les introduïm al forn calent a 180 graus Durant uns 5-6 minuts, Fins que comencin a estar una mica daurades.
Ens les hem menjat en 48 hores i durant aquest temps s'han mantingut cruixents.
Si feu i us duraran més dies és millor guardar-les en una caixa de galetes metàl·lica.































dimecres, 11 de desembre de 2013

Galetes de torró de xixona







Aquesta recepta l'he copiat del bloc Y sigo en la cocina
No m'he pogut resistir ... galetes de torró de Xixona!!
La massa és molt fàcil de treballar, esta bona fins i tot crua!
Cal tenir molta cura en ficar-les al forn per que agafen color de seguida i se'ns poden cremar.

Ingredients.

-100 Grams de mantega
-1 Ou
-200 Grams de torró de Xixona
-50 Grams de sucre
-250 Grams de farina


Com sempre que fem galetes la mantega ha d'estar tova a temperatura ambient.
Barregem la mantega amb el sucre i la batem, que ens quedi una pomada llisa i suau.
Esmicolem el torró i ho batem amb la batedora elèctrica amb l'ou.
Ho barregem tot i anem incorporant poc a poc la farina.
En aquest punt hem de fer-ho amb les mans, fins que ens quedin una massa llisa que no se'ns enganxi a les mans
Dividim la massa en dos o tres.
Estenem bé cada porció entre dos papers de forn i tallem les galetes amb els motlles que vulguem.
Mentre unes les posem al forn la massa crua ha de romandre a la nevera que es mantingui freda.
S'han de coure al forn a 170 graus uns 6-8 minuts, fins que les veiem dauradetes.










dimarts, 10 de desembre de 2013

Pastís de cafè i crema cremada

La recepta és del bloc l'exquisit.

A la recepta original aquest pastís anava en porcionsjo ho vaig fer sencer amb un motlle allargat, va quedar molt bo, amb la seva crema cremadaque sempre és un èxit a casai el seu pa de pessic fi amb gustmolt lleugera cafè

Ingredients.

.
Per al pa de pessic
- 40 grams de mantega
-1 cullerada de sucre avainillat
-2 ous
-80 grams de farina
-1 cullerada de llevat en pols
-30 ml de cafe


Per a la crema

-250 ml de llet
-2 cullerades de maizena
-50 grmas de sucre
-3 rovells d’ou
-Pell de llimona, una branca de canyella, o una branca de vainilla




Primer preparem la base.
Batem la mantega tova, a temperatura ambient amb el sucre i el sucre avainillat.
Quan aquest  batut afegim els ous i seguim batentincorporem la farina i el llevati el cafè no calent.
Ho posem en un motlle per fornintroduïm al forn calent a 170 graus uns 10 minuts.
Mentre de fa el pa de pessic preparem una cremapotser no us doni tempsaixí que la llet s'ha de posar a escalfar abans per fer una cosa seguida de l'altra.
Posem una mica de llet en un recipient i diluïm la maizena i els rovells d'ou.
La resta de la llet la posem a escalfar juntament amb el sucre i l'aroma que li vulguem donarpell de llimonao canyellao vainilla.
Quan la llet comenci a bullir retirem l'aromai la separem del focli anem afegint la barreja que havíem reservat i batem tornem a posar al foc fins que torni a bullir.
Retirem.
Traiem el pa de pessic del forn i li posem la crema a sobre, que ens quedi ben distribuïdai tornem a posar el forn uns 20 minuts més.
La traiem del forn i la deixem refredar.
Després empolvorem amb sucre i la crememcom la crema catalana.
Encara que sembli una mica complicada aquesta recepta ésmolt fàcilsón els dos passosdel pa de pessicsenzilli la crema típica.






dilluns, 9 de desembre de 2013

Conill amb verdures.

No sé si heu vist alguna vegada a la televisió un home que va pels "millors" restaurants de Nord Amèrica.
Inspirant-me en una recepta que vaig veure en un d'aquests programes he cuinat aquest conill.
El menjar de per allà té moltes barreges de diferents cultures i països que ells han anat adaptant.
He de dir que a casa els grans no ens agrada, però als nens si, especialment al més gran, així que dedicada per ell que li encanta.


Ingredients.

-1 Conill trossejat a quarts
-2 pastanagues
-1 Tros d'api
-1 ceba
-2 Tomàquets madurs
-1 / 2 pebrot vermell
-1 Pebrot verd
-1 farcell d'herbes
-Sal
-Pebre
-Oli d'oliva
-1 Got de vi negre


Podem cuinar al forn o bé a la cassola.
Si ho fem al forn primer salpebrem i fregim el conill amb oli, un cop aquest bé rostit el posem en una safata per al forn amb tots els ingredients, el tapem i ho deixem coure unes 2 hores a 200 graus.
Si ho fem amb la cassola també salpebrem el conill i el daurem amb oli, afegim les verdures, el vi i amb la cassola tapada anem deixant que es cogui, més o menys el mateix temps., Donant voltes de tant en tant
Ens ha de quedar una carn ben tendra que es desfaci juntament amb les verdures quan ho mengem.








Macarrons amb tonyina (sense foto)

A les cases on hi ha nens els macarrons són els reis de la taula, la pasta en general.
Aquesta vegada enlloc de carn o verdures els vaig fer amb tonyina.
La recepta del llibre de la Dolorss Mateu.

Ingredients


-500 grams de macarrons
-3 llaunes petites de tonyina amb oli
-300 grams de tomàquet sofregit
-1 pebrot escalivat
-Formatge ratllat
-Sal
-Pebre
-Herbes ( Orenga, farigola, romero.al gust...)


Primer coem la pasta.
Posem en una cassola amb una mica d'oli la tonyina esmicolat i el pebrot escalivat tallat a trossos, afegim sal i pebre i tot seguit la salsa de tomàquet, barregem amb els macarrons, afegim la herbes i el formatge ratllat i llest per anar a la taula.



Sopa lleugera de carbassó, pastanaga, espinacs i porros

Aquesta recepta de sopa és una versió d'una del  llibre La cocina de Dolorss Mateu, una sopa, lleugera, suau i amb verdures, ideal per a un sopar.
Com havia cuit aquella tarda mongetes planxades el que va voler a casa es va posar unes quantes, així que ja teniem un plat complet.
En lloc de fer-amb aigua la vaig fer amb un brou que tenia, lleuger, per facilitar la recepta la podem fer amb un brick de brou de verdures o amb aigua.


Ingredients.


-1 carbassó gran o 2 petits
-2 porros
-2 pastanagues
-1 ceba
-300 grams d'espinacs
-Brou de verdures
-Sal
-Pebre.


Pelem i tallem todaslas verdures petites.
Posem el brou, o aigua a bullir i hi posem totes les verdures, ho deixem bullir uns 30 minuts, hi afegim una mica de sal.

Un cop estiguin cuites les verdures traiem una part i la triturem, amb una mica de brou, i ho tornem a posar a l'olla, ho deixem bullir uns 2-3 minuts més i llest per servir.





Llom Ibèric amb 2 salses





L'altre dia vaig fer una llom de porc ibèric . No tenia clar si ho anava fer amb la seva pròpia salsa o amb una mica de salsa de taronja,davant d'aquest gran dubte no em va quedar més remei..  vaig fer les dues salses i cada un es va posar la que li gust, tots vam provar les dues, i no van saber dir-me que salsa els havia agradat més.
En aquesta ocasió ho he cuinat amb cassola, però perfectament es pot fer al forn.



Ingredients.

-1 Tira de llom ibèric d'1 quilo (aprox.)
-2 cebes
-2 Grans d'all
-Oli d'oliva
-Sal
-Pebre
-1 Copa de vi Ranci
-Una Taronja
-100 Ml de nata liquida o llet evaporada


Posem oli en una cassola, salpebrem la tira de llom i la posem a la cassola que ens quedi dauradeta per fora, un cop aquest daurada, baixem una mica el foc i hi afegim les cebes i les dents d'all, li posem en vi ranci i ho deixem que es vagi fent, donant-li la volta de tant en tant.
Ho deixem més o menys uns 40-45 minuts.


Passat aquest temps retirem la carn i posem el foc més fort, deixem que la salsa redueixi, i després la triturem i passem per un colador xinès, que ens quedi ben fina.
Ja tenim una salsa per acompanyar la carn.
Segona salsa.
Fem suc amb la taronja, escalfem la nata líquida i li posem una mica de sal, una punta de pebre i li afegim el suc de la taronja, a poc a poc i sense deixar de batre.
Aquesta és fàcil ...
Quan la carn s'hagi refredat la tallem i servim amb les salses a part.









Galetes de Nadal (sense foto)

Una altra de les receptes que vaig fer, i que es van esborrar les fotos ... més horror!! van ser les galetes de Nadal .. amb lo bé que m'havien quedat els ninots de gingebre i les estrelles .. amb el seu glacejat i tot ... en fi ...
Ja tinc en aquest bloc diverses receptes de galetes, aquesta hi ha alguna cosa diferent, la massa queda molt fina i es treballa , així que és interessant tenir diverses receptes i fer-les en funció de les formes que li anem a donar a les galetes.


Ingredients.


-125 grams de sucre glas
-125 grams de mantega
-1 ou
-375 grams de farina
- 1 cullerada essència de vainilla


Hem de tenir, com sempre que fem galetes, la mantega a temperatura ambient, toveta però no desfeta.
Batem la mantega fins que ens quedi blanca, i anem afegint el sucre glas, a poc a poc.
Afegim també l'ou, sense deixar de batre, l'essència de vainilla i per últim la farina tamisada, anem afegint farina i batent que ens quedi una massa ben fina.
Amb aquesta massa fem una bola i l'emboliquem en film.
La fiquem a la nevera al menys 1 hora.
La traiem de la nevera la estenem amb un corró, si volem que ens quedi ben estesa és millor fer-ho entre dues fulles de paper de forn, així ens quedarà perfecta

Si ens ha perdut una mica de textura la massa, ha d'estar ben freda, després d'estendre-la hem de tornar a posar a la nevera.
Tallem amb les plantilles les galeta i les posem al forn a
180 graus fins que ens quedin una mica daurades.

Quina pena les fotos!!

Patates a la taronja (sense foto)

Vaig tenir un problema tècnic amb el meu càmeravaja ... que vaig voler esborrar unes fotos que havien sortit malament i les vaig esborrar totesaixí que per primera vegada en aquest bloc no hi ha fotos d'aquesta receptaperò em feia pena no posar la així que alla va ....
La veritat és que a casa no van apreciar que era Taronja el que portava ...jo si ho vaig notarla veritat és que el millor d'aquesta recepta és el color que agafeni jo esborrant les fotosperquè  queden molt daurades per fora.
Pot semblar estrany ... Patates amb Taronjaperò quedena molt bé i poden acompanyar qualsevol platper exemple una carn rostida.

Del bloc l'exquisit, que us recomano.


Ingredients.
 
-500 grams de patatas petites
-2 cullerades d'oli d'oliva
-25 grams de mantega
-25 grams de sucre
-50 ml de suc de taronja natural
-Sal
-Pebre
-1 cullerada de mejorana seca

Posem l'oli i la mantega en una paella.
Posem les patatesuna mica de salpimientaque es vagin daurant.
Agregamnos el sucredeixem uns 3 minuts i afegim el suc de taronja i el marduix.
Dejmoa que es vagin cuinant fins que ens quedin cuitesuns 30 minuts.
Aquest plat és millor servir-ho  calentet i acabat de fersi no les patates ens perden textura.

Tortes d'anis

A casa els encanten les tortitas d'oli, les típiques que fan a Sevilla i que crec es diuen Rosales, la veritat és que estan molt bones, tan cruixents.
Ahir vaig veure en un bloc aquesta recepta i vaig pensar que ho intentaria, us dic la veritat, no les van deixar refredar, se les van menjar totes .. bonisimes, cruixents, no massa dolçes, repetirem segur perquè són molt fàcils de fer.

 
Ingredients.
-250 grams de farina
-1/2 got de aigua tèbia
-1/2 got d'oli d'oliva
-1/2 sobre de llevat
-2 cullerades de sucre+ sucre per arrebossar
-Anis en gra o matafaluga
 
Fem una massa amb tots els ingredients.
Ens ha de quedar una massa que no se'ns enganxi a les mans, segons el tipus de farina que utilitzeu potser li heu de posar una mica més de farina, però poca.
Estenem la massa a sobre  el marbre i la aplanem bé que ens quedi molt fina, ideal amb el corró
Tallem rodones, per exemple amb un got o una copa i també les entenem una mica més,.
A cada porció li posem sucre per sobre i les col · loquem en una safata, introduïm al forn calent a 220 graus, uns 8-10 minuts, cura que en portar sucre per sobre de ens poden cremar amb facilitat.

 







Pastís ( Pastelón de la abuela)




Primero de todo agradecer a Mary, de Cuchillito y tenedor que me envio esta receta por e-mail, yo la habia visto en su blog y despúes no recordaba donde ni como se llamaba, muchas gracias Mary.  impossible millorar l'originalperò intentem no baixar el nivell i que les receptes quedin estupendes.
No se per que aquesta em va agradar des que la vaig veure, en l'original li posen una cobertura de Mascarponeamb sucre glas i colorant rosa, que es pot menjar només amb mirar-lo, perquè el resultat és espectacular ....
En aquest cas per a la cobertura li he posat una mica de xocolata al 70% que vaig barrejar amb nata liquida 35%.

 
 
Ingredients.
 
-1 tableta de xocolata Valor (200 grams) + 100 grams per la cobertura
-200 grams de mantega
-160 grams de farina
-1 sobre de llevat en pols
-160 grams de sucre
5 ous
-Melmelada de maduixes


Per preparar el pa de pessic primer desfem la xocolata al bany maria.

Barregem els rovells d'ou amb el sucre,. ho hem de batre molt fins que ens quedi una barreja molt suau i esponjosa, després li afegim la mantega que aquest tova, però no desfeta.
Afegim la xocolata, no calent, pot estar temperat, no deixem de batre, després afegim la farina i el llevat tamisats.
Finalment afegirem les clares muntades a punt de neu, això farà que ens quedi un pa de pessic molt esponjós.
Enfornarem el pa de pessic en 2 parts, és ideal que ens quedin igual, cosa que en el meu no ha passat, però més o menys han de ser parts iguals, així que podem agafar un cullerot i intentar fer un 50-50% de la massa .
Ho posem al forn calent a 200 graus, uns 20 minuts.
Fem el mateix amb l'altra meitat de la massa.
Quan les tinguem ja fredes posem entre pa de pessic i pa de pessic melmelada, en aquest cas de maduixa, i posem un sobre l'altre.
La decoració a gust de cadascú, jo vaig desfer al bany Maria uns 100 grams de xocolata amb 2 cullerades de nata liquida 
 i vaig fer aquest dibuix amb la màniga pastissera.
El pastís va ser un èxit.