divendres, 22 de maig de 2015

Visita als Jardins de la casa Mas Ravetllat- Pla



Des que vaig arribar al barri en l'any 2002  he mirat , i admirat la façana de aquesta fabulosa mansió 
Durant anys no sàvia que era, em semblava una de les cases com tantes que fa anys hi havia a Barcelona als barris mes allunyats del centre de lo que la  gent gran deia que era Barcelona.
Parlant amb els veïns i gent del barri vaig anar descobrint qui vivia i qui habia viscut en ella i la veritat és que té una història d'allò més interessant.
En morir lal seva  propietària que era una gran coleccionista de mobles antics,  ha quedat tot en mans d'una fundació i de l'ajuntament i ara han obert els jardins al públic, tot i que encara queda molta feina per fer, l'extensió del terreny és enorme, i esta força descurada.

Aquesta tardor també s'obriran la casa a les visites perquè tothom pugui admirar la gran col·lecció  mobles antics, potser la més important d'Europa i una de la majors del món.

La veritat és que jo sempre havia vist la casa en la seva façana de l'Avinguda Verge de Montserrat, però veure la seva façana principal va ser tot un sorpresa..impresionant!
En el seu dia part de la casa va ser un laboratori, i  tenien una grans quadres per el cavalls .

Estic impacient per entrar en aquesta casa i veure-la per dins i també veure la col·lecció de mobles, ja us explicaré!

A internet és pot trobar moltes fotografies i informació.


 La Gran finca que és pot contemplar des de d'alt de tot de l'avinguda Mare de Déu de Montserrat, a la que es té accés directe per una gran portalada de ferro forjat, es va construïr en la dècada dels vint del segle passat. En realitat aquesta és una ala de les tres que formen l'edifici conegut com Institut Ravellat-Pla i concretament la que ocupava la família del Dr. Ramon Pla Armengol. Va ser projectada per l'arquitecte Adolf Florensa (1889-1969) amb influències classicistes i noucentistes.

A la Part de darrera es troba el que veritablement era l'Institut Ravellat-Pla. fundat pel propi dr. Pla i el veterinari Joaquim Ravellat i Estech qui va morir el mateix any 1923 en que es va inaugurar l'Institut, i va quedar-ne el dr. Pla com únic propietari
Donat que en l'Institut s'investigava amb cavalls, existien unes gran quadres gran part de les quals encara estan en peus  mig en runes. Amb els cavalls s'investigava amb la finalitat de trobar un sèrum que acabés amb la tuberculosi, que posteriorment es va comercialitzar, encara que sense reconeixement oficial.


L'Institut era una empresa privada en conflicte amb les institucions oficials. Va arribar a comercialitzar els seus productes a més de 20 països, principalment a llatino-amèrica. Va sobreviure a cinc períodes polítics (la dictadura de Primo de Ribera, la Segona República, La Guerra Civil, el Franquisme i la transició democràtica), mantenint la seva vigència fins 1980.

Ramon Pla Armengol era Dr. en Medicina , va néixer a la Noguera (Lleida) en 1880 i morí a Barcelona en 1956, va participar activament en la lluita antituberculosa a Catalunya, sense deixar de banda la seva militància política donat que formà part del PSOE des de la Unió Socialista de Catalunya, on publicà alguns articles en la revista El Socialista.

Es llicencià a la Facultat de Medicina de Barcelona, el 1901, exercí uns anys com a metge rural. El 1904 es doctorà i entrà a treballar a l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona. El seu interès per la tuberculosi el portà a col·laborar amb el Laboratori Municipal de Bacteriologia. Fou director de la revista Annals de l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya.

També va publicar obres mèdiques com La dieta hídrica... (1907), Diagnòstic precoç de la tuberculosi pulmonar (1910), De com no s'estima la vida i per què (1917) i escrits polítics com De catalanisme (1908) i El socialismo en Cataluña (1930)

Des de la seva perspectiva científica i política basant-se en la teoria Ravetllat-Pla i en els seus productes, va elaborar una proposta per a lluitar contra la tuberculosi. A més posava en evidència la necessitat que els metges havien de ser educats de forma que s'aconseguís un diagnòstic precoç de la malaltia sense fer-ne responsable al malalt. Bàsicament, Ramon Pla i Armengol va aconseguir crear una societat i per tant un mercat, a través de productes rendibles sustentats en una teoria heterodoxa que interpretava els seus principis i la seva ideologia.

Quan va esclatar la Guerra Civil, Ramon Pla Armengol alhora únic propietari de l'Institut va marxà a l'exili a Brusel.les i desprès a París. La seva filla Núria Pla, aleshores estudiant de medicina i la seva dona Assumpcio Monteny, anaren a Burgos on estava el govern provisional de Franco. Finalment Núria Pla torna a Barcelona 1939 quan la ciutat caigué en mans franquistes, per lluitar per mantenir la propietat i la gestió de l'Institut.

Ramon Pla va viure primer a París d'on va tornar per poc temps en 1938 i es tornà a exiliar a París i finalment a Mèxic on va fundar Edicions Minerva am Miquel A. Marín i Ricard Mestre i Ventura.

Durant els anys 40, Ramon Pla i la seva filla, van reconstruir les xarxes comercials. En aquesta reconstrucció hi hagué variacions a les teories mèdiques defensades per l'Institut. També en aquella època fou l'esclat de dels antibiòtics amb un èxit que feia minvar la proliferació de productes biològics.

El 1948 s’acollí a les mesures de gràcia promulgades pel règim franquista i tornà a Barcelona.

Completament marginat de la vida pública, morí el 1956 a la seva casa-laboratori de Barcelona.

En l'any 2009, la seva filla Núria Pla Montseny, que va dirigir la institució des de 1940, va donar l'arxiu de l'Institut a la Unitat d'Història de la Medecina de la Universitat Autònoma de Barcelona, que conté tot el  material científic i comercial generat per l'Institut durant el seu funcionament i té un volum aproximat de 50.000 metres lineals.

Recentment Núria Pla va morir a la seva torre-institut de Barcelona. Els terrenys i els edificis del que fou Institut Ravetllat-Pla, han passat en mans de l'Ajuntament de Barcelona, qui en determinarà el seu us futur. Sembla ser però, que la Sra. Pla quan signà la cessió va posar com condició que es conservés la casa com Museu i els jardins tal com són per a  utilització pública




















































































Les vistes del 'Sky line de Barcelona des de la casa també son impresionants.











dijous, 21 de maig de 2015

Estrella de full farcida de crema de cacao (llet, cacao, avellanes i sucre)

Aquesta recepta la hauriem posar el la carpeta de les receptes Super fàcils !!
L'he vist en diversos blocs de cuina i crec que el secret és fer bé els talls perquè ens quedi ben vistosa.
Li podem posar a sobre ametlla filetejada o granet, granet de crocant, encenalls de xocolata .... o simplement pintar-la amb ou batut.
L'he vist avui al bloc Cuinant, i com volia portar alguna cosa, com faig tots els Divendres, a les infermeres més guapes i mes simpàtiques que conec he pensat ... aquesta !!
Noies que ja vinc !!!


Com veureu he anat posant les fotos de tot el procés.
Crec que els ha agradat molt.

Ingredients.

-2 Làmines de massa de pasta de full
-Nutella, nocilla o alguna crema de cacau que ens agradi
-Ou

Podem fer la massa de pasta de full a casa, però aquesta és una recepta ràpida, així que la podem comprar feta, fresca o congelada.
Si la massa és rectangular, algunar marques la tenen amb aquesta Forna, tallem 2 cercles, si és rodona ja la tenim a punt.
Posem una de les massa, jo l'he estirat una mica perquè no quedés la pasta de full molt gruixut, però no cal estirar-la molt, a sobre d'un paper especial per a forn i damunt d'una safata, untem bé amb la crema de cacau intentant no apropar-nos molt a les vores, perquè quan la fiquem al forn no se'ns comenci a sortir i es cremi.
Posem l'altra base sobre, tallem tal com us vaig indicant en les fotos.
Primer fa un cercle entral, i després els talls que surten des de l'cercle cap a la punta.
Després fem una tirabuixó amb cada tros.
Pintem amb l'ou batut i ho posem al forn calent a 200 graus uns 18-20 minuts.
Que us ha semblat?
Queda super bonica, i si la crema de cacau que posem és la nostra preferida ... ens resultarà irresistible !!!










Pastís de formatge amb nabius i cobertura de melmelada de gerds

El tema d'elaborar els pastissos de formatge és de no parar, les receptes són tantes que ja no sé quina és la que m'agrada més !!
Aquesta vegada he fet una que és la barreja de 2 o 3 que ja havia fet, no l'he provat, però crec que ha quedat molt bo, a més..la he fet per a una amiga amb tot el meu carinyo.

ingredients

-500 Grams de formatge crema
-2 Iogurts Grecs
-150 Grams de sucre
-ralladura de pell de llimona
-4 ous
-2 Cullerades de farina
-90 Ml de llet
-Nabius deshidratats
-Melmelada de gerds

Per a la base

-1 Paquet de galetes maria Daurada
-100 Gramos de mantega
-3 Cullerades de sucre
- Canyella en pols


Triturem les galetes i les barregem amb la mantega fosa, el sucre i una mica de canyella.
Amb tot això fem una base en un motlle desmuntable o bé en un motlle amb paper especial.
Ho deixem reposar a la nevera perquè agafi consistència.
Mentre preparem la resta.
Barregem la llet amb la farina, que no ens quedin grumolls,batem els ous i en un bol ho barregem amb la resta d'ingredients amb la batedora elèctrica ens sera mes facil, si no ens agrada el gust de llimona també ho podem fer de taronja o amb un miqueta d'essència de vainilla.
Traiem de la nevera la base que havíem reservat i posem l'anterior barreja sobre
Li he volgut posar uns nabius que havia comprat deshidratats, encara que estan deshidratats no els he hagut de posar en remull per que no estan secs, tenen una textura perfecta, així que només els he arrebossat una mica en farina, perquè no es vagin a fons, i un cop tenia tota la massa en el motlle els he posat ben repartits.
Introduïm al forn calent a 18.grados uns 50 minuts.

Li he posat una mica de melmelada de gerds per sobre per donar-li color i potenciar el sabor.













dilluns, 18 de maig de 2015

Rodes de xocolata ( Donuts? ) i visita al Poble Espanyol



En realitat a un Donut bé, bé no s'assembla!!!
Cal posar-li una cobertura, de xocolata o un glacejat de sucre ja que la massa no és molt dolça, com veureu porta poc sucre.
Aquesta és la segona recepta que faig imitant un Donut, i aquesta m'ha agradat bastant més.
Però seguiré investrigant i millorant, que és del que es tracta, sempre millorar.
Ami personalment m'ha agradat molt,  Donut o una altra cosa..però m'ha agradat.
La veritat és que tot i que és una massa fregida no queden per gens oliosos.
La recepta del Bloc de l'Alma Obregón Objetivo: cup cake perfecto
Confesso que estic "enganxada" a aquest blog i que em donen ganes de fer tot el que veig, per que a més les receptes estan escrites i detallades d'una forma molt divertida.


Ingredients.

-300 grams de farina normal
-160 grams de farina de força
-30 grams de sucre
-7 grams de llevat sec de forner
-200 ml de llet
-4 cullerades de cacao pur en pols
-sal
-2 ous
-60 grams de mantega
-oli d'oliva suau

Per a la cobertura

-sucre glacé
-xocolata de cobertura
-nata liquida 35%

Comencem, aquesta és molt, molt fàcil.

Encara que ja es que moltes em feu broma per que sempre dic que és fàcil, en realitat ho és ... si no jo no podria fer-ho, i això és veritat!

Barregem la llet, que ha d'estar temperada, amb el llevat i la deixem reposar uns minuts 10 o 15.
Tamisem les dues farines i el cacau i els posem en un bol, afegim una mica de sal, els ous batuts i la mantega a temperatura ambient, el sucre, finalment afegim les barreja de llet i llevat.
Per aquesta recepta és ideal la batedora elèctrica, jo tinc una de mà molt senzilla però que va molt bé, a mà se'ns pot fer molt pesat ja que cal pastar molt, uns 15 minuts a mà o uns 10-12 si és amb la batedora elèctrica, aquesta pas és important fer-ho bé perquè el pastat és el que donarà esponjositat a les nostres "rodes".
Quan ja tenim les massa posem una mica de farina sobre del marbre i l'estirem bé, tallem les rodes, jo ho he fet amb un tallador especial però ho podem fer amb dos gots de diferents mides, un cop tinguem les formes les deixem reposar entre 60-90 minuts, a sobre d'un paper especial per a forn i tapades amb un drap una mica humit.
Passat aquest temps posem l'oli a escalfar i les fregim, molt poca estona per cada banda, queden bé de seguida, no necessiten ni a un minut per cada costat.
Les posem a sobre d'un paper absorbent i ja les tenim llistes.

Les deixem refredar i posem la cobertura.

Si només volem posar un glacejat barregem sucre glacé amb una mica d'aigua i banyem les "rodes" en aquesta barreja.
Si volem de xocolata podem escalfar nata liquida i xocolata de cobertura i també banyar les.
En aquesta recepta jo he utilitzat una cobertura que venen en Lidl que és de crema d'avellanes, esta molt bona i queda seca De seguida, però sobretot la compro pel sabor..esta deliciosa !!!

















Potser feia 20 anys que no trepitjava el Poble Espanyol de Barcelona.
No és un lloc que em vingui de pas, ni em crida l'atenció especialment.
Si bé és veritat que moltes vegades fan coses molt interessants en el seu recinte el preu de l'entrada ja fa que t'ho re pensis una mica.
Però el dia de la biergarten l'entrada era gratuïta per a residents, només ensenyant el DNI, ja us vaig comentar en una altra entrada que la festa molt bé, això si ...de cervesa ni una ... havien unes cues interminables i la veritat.fer cua per prendre una cervesa no em sembla molt divertit ...
Esta vist que la visita a la Biergarten va donar molt de si per que també vam fer una parada a les fonts màgiques de Montjuïc, va ser una tarda-nit ben completa.
Per cert el Poble Espanyol esta super ben conservat, hi ha un ambient fantàstic, uns comerços molt cuidats i exclusius i és un lloc molt bonic de visitar, però ..repeteixo, l'entrada és cara!