dissabte, 31 d’octubre del 2015

Panellets 2015

Que us agrada més la castanyada o el halloween?

A mi la castanyada però amb un toc de halloween, per que m'agrada posar alguna decoració a casa tipus teranyines o tires d'esquelets, buidar la carbassa i posar-li una espelma, això  ho porto fent fa molts anys, és el que més m'agrada .


Cada any, quan s'acosten aquestes dates, dic: aquest any no faré Panellets.
Amb tantes receptes com tinc pendents i tan poc temps com tinc repetir els panellets no em ve de gust, la veritat.
Però a casa volen, i també vol la meva mare, i la veïna Antonieta, i la Claudia ....
Així que cada any em torno a embolicar fent un munt, de tota manera aquest any els he reduït a la meitat, cada any faig uns 4 quilos, enguany s'han de conformar amb 2.
El que surt més car dels Panellets són els pinyons, sens dubte, però com ja us he dit en altres ocasions no els compreu dels que es diuen Xinesos, no tenen gust de res, i tampoc són barats.
Si el que que voleu és fer Panellets bons i no tan cars substituirem els pinyons per ametlla en granet o laminada, també us quedaran deliciosos!
Un altre consell que us dono és no comprar les ametlles i triturar-les a casa, no us quedarà bé, les ametlles tenen molt d'oli i és millor comprar-les ja mòltes.
Amb unes castanyes torrades, uns moniatos, uns panellets i una bona companyia ... feliç castanyada !!!!!

Ingredients.


-250 Grams de ametlles mòltes
-250 Grams de sucre
-150 Grams aprox. de patata
-Ratlladura de llimona
-200 Grams de pinyons
-200 Grams d'ametlla granet
-100 Grams de coco
-ous
-Maizena

També podem fer-los de xocolata o codonyat, com a la foto, o amb cireres confitades.
Primer bullim la patata amb pell, un cop està ben cuita la pelem i la deixem refredar.
Barregem el sucre amb l'ametlla la ratlladura de llimona i la patata, cal treballar bé que quedi la massa ben compacta. fer-ho amb les mans, sense problema, és una massa una mica enganxosa però s'ha de fer així.
Un cop tinguem la massa la deixem reposar un parell d'hores.
Separarem la massa en diverses parts, segons les varietats que anem fer.

Per fer els de coco agafem una part de la massa i la barregem amb el coco ratllat, ben pastat, fem unes boles i les passem per rovell d'ou, li donem la forma que ens agradi i les posem al forn uns 10 minuts a 200 graus.

Per fer els de pinyons agafarem part de la massa i farem unes boles, les passarem per maizena, després per clara d'ou, hem de tenir els pinyons barrejats amb el rovell d'ou, per a finalitzar enganxem en les boles els pinyons, posem al forn uns 10 minuts

Igual fem amb els d'ametlla, la posem amb el rovell d'ou i enganxem a la massa que hem passat per maizena i clara d'ou. i al forn.

Per fer els de codony estenem la massa i posem trossos de codony dins, enrotllem i després el tallem en porcions, ho passem per rovell d'ou,  empolvoreu amb sucre i al forn.

Si els fem de xocolata hem de fer unes boles, passar-les per ou batut i donar-li la forma que volem.Els posem al forn uns 10 minuts.
La xocolata el desfem al bany maria, i quan es tèbia posem una mica sobre o bé directament banyem el panellet.














Crema de carabassa amb curri


Com cada any la nit del 31 d'octubre a casa celebrem la castanyada, fem un sopar especial, no molt pesada per que després mengem les castanyes i els moniatos cuits en forn i els panellets !!
Però hem adoptat altres costums, divertides, que és decorar la casa amb alguna teranyina, uns fantasmes, ratpenats ..
Un altre costum és buidar una carabassa, fer-li uns ulls i una boca terrorífiques i posar-li una espelma ..
Amb la carabassa podem fer moltes coses, cremes, pures, galetes, pa de pessic.
En aquesta ocasió vaig fer una crema al curri, i unes galetes que us mostraré en la següent entrada d'aquest bloc.
La recepta del bloc:Galletas para Matilde

Ingredients.


-1 Litre de brou de verdures o aigua
-600 Grams (aprox) de carbassa
-1 ceba
-4 pastanagues
-2 patates
-sal
-Oli d'oliva
-Curry en pols
-50 ml de nata líquida o LLet evaporada

En una cassola posem una mica d'oli, o mantega la ceba tallada a làmines i la deixem que es vagi coent, afegim també les pastanagues i les patates pelades i tallades petites, les deixem que es vagin sofregint.
Afegim la carbassa, amb cura que no ens quedi cap llavor ni tros de pell, i ho cobrim amb el brou, posem sal.
Ho deixem coure uns 30 minuts.
Retirem del foc li posem la nata liquida i el curri i ho triturem tot amb la batedora elèctrica.
El meu truc perquè em quedi amb la textura que m'agrada és retirar líquid abans de batre, després si la crema em queda espessa  torno a afegir caldo.
Les cremes són delicioses, calents fredes o temperades !!!






La carabassa buida te un aspecte terrorific!!!!




dimarts, 27 d’octubre del 2015

Galetes de xocolata


Aquestes no són les galetes mes perfectes del món, ni falta que els fa, però potser siguin les més delicioses !!!

Per fer-les he modificat la recepta de la mega galeta, també les vaig fer en versió galetes grans.
La massa és difícil de tallar, i mes ara que encara fa calor, així que una vegada que la traiem de la nevera cal tallar-les ràpid, i quan unes estiguin al forn el que queda de massa cal tornar-la a  la nevera o no les podreu tallar bé.


Ingredients.

-200 grams de farina
-1 ou
-200 grams de sucre moreno
-100 grams de mantega
-un polsim de bicarbonat
-esencia de vainilla
-Nocilla o Nutella
-Conguitos


Posem la mantega en un bol, ha d'estar tova, i la batem bé amb l'ou, ens ha de quedar ben barrejat.
Afegim el sucre i seguim batent, afegim llavors el bicarbonat, l'essència de vainilla i per últim poc a poc la farina.

Estenem una part de la massa en un paper especial per forn, a sobre estenem amb generositat nocilla o nutella, i posem una altra part de la massa a sobre, per estendre les masses és millor fer-ho amb dos papers i treballar amb el corró.
El posem a la nevera i deixem que es refredi, unes 4 o 5 hores o d'un dia per l'altre.
En refredar la massa el paper se separa fàcilment, llavors tallem les galetes., Amb un tallador i en quadricula.
Si fem quadricula al ficar la massa al forn es tornarà a ajuntar, però no hi ha problema, recent tretes del forn estan toves així que es poden tornar a tallar perfectament, però s'ha de fer de seguida que surten del forn per que als pocs minuts es posen "dures" i ja no es poden tallar bé.
Jo he utilitzat talladors en forma d'estrella i de cor, però no és una massa per utilitzar-los ja que en coure creix una mica i perd bastant la forma, la proxima vegada les tallare en quadricula.

Hi havia escalfat el biberó amb xocolata per posar-les una cobertura però després he pensat que no els feia falta per que al posar nocilla i l'essència de vainilla ja tenen tot el sabor necessari ... i l'olor !!!

Estan delicioses de veritat !!!









 

dilluns, 26 d’octubre del 2015

Fira de la castanya de Viladrau

Per la Fira de la Castanya els carrers de Viladrau s’omplen de parades de productes de la terra i animació. Aprofiteu aquesta ocasió per descobrir Viladrau i l’Espai Montseny!

El passat cap de setmana les nostres ganes de descobrir indrets de Catalunya no gaire lluny de casa nostra, per temps, no per ganes, els nostres passos ens van guiar fins a Viladrau on durant aquest mes se celebra la Fira de la Castanya.
Viladrau esta a la comarca d'Osona, en ple Parc Natural del Montseny, la veritat és que és un lloc privilegiat per que les vistes des de tot el poble són espectaculars.

Aqueste és l'enllaç:

http://www.viladrau.cat/ca/agenda/fira-la-castanya



Moltes vegades arribes a una població que només coneixes de nom però que mai has visitat i et trobes amb sorpreses molt agradables, com en aquest cas, per que tenen una zona d'autocaravanes just al mateix poble, molt ben situada, amb moltes places i amb zona per buidar i omplir aigua, cosa que s'agraeix molt quan viatges en autocaravana.
En haver la fira estava plena, però vam trobar un lloc per poder aparcar i passar el dia.

La fira s'estén al llarg de diversos carrers principals de la població
Hi ha parades d'artesans, degustació de productes de la zona i molt bon ambient , la visita realment va ser molt agradable.
Enmig de la plaça major del poble rosteixen les castanyas, i les pots comprar i menjar calentetes, molt bones.


El proper cap de setmana un dels atractius de la fire és  el ball de les bruixes.
(Des de l’any 1997, i dins els actes de la Fira de la Castanya de Viladrau, el 31 d’octubre, tot just comença a entrar la Nit de Tots Sant, Viladrau commemora un dels seus episodis històrics més tràgics: La Persecució de les Bruixes.Conte la tradició que tot va començar en una Junta de Bruixes celebrada a Sant Segimon la nit de Tots Sants de l’any 1617.Segles més tard, a l’acualitat, tot continua al bell mig de la Plaça MajorUn espectacle teatralitzat de música, dansa, llum i foc)

El pitjor per arribar a Viladrau és la carretera que aquesta plena de revolts, així que si teniu algú que es mareja al cotxe cal prendre precaucions.


















































Vistes al Matagalls.
(El Matagalls és una muntanya de 1.698 metres del Massís del Montseny que es troba entre els municipis del Brull i Viladrau a Osona, i el del Montseny al Vallès Oriental.9




Pastís de formatge mabre.



Després d'haver triomfat amb el meu pastís cheesecake de mantega de cacauet he decidit donar-li una volteta i fer-la tipus mabre, l'he vist al blog Kanela y limón, i he pensat ... aquesta, aquesta, fes-la!!!
He modificat una mica les quantitats, a casa tenim a un integrant de la família de super dieta, així que som menys a repartir!
Jo no sé si a vosaltres si us agrada la crema de cacauet, per que així, a cullerades no em sembla gens atractiva, és mes la trobo fins i tot una mica "rara", en canvi en galetes o en pastís li dóna un toc de sabor molt interessant, no creieu? 

L'Alfons diu que estava bo, però que no hauria de barrejar la xocolata amb la mantega de cacauet, massa sabors en un sol pastís ..

Ingredients.

Per a la base

-100 grams de Galetes
-50 grams de mantega

Per al farciment

-300 grams de Formatge Mascarpone
-100 grams de sucre blanc
-50 ml nata líquida 35%
- 1 cullerada de Maizena
-2 ous
-2 cullerades Mantega de cacauet
-1 cullerada de cacao pur en pols
-essència de vainilla
-Suc de llimona


Fem una base amb les galetes triturades barrejades amb la mantega liquida, posem la base en el fons del nostre motlle, feu servir el paper especial que després va molt bé per desemmotllar!, Que ens quedi tota la base ben coberta i una mica les parets.
Ho posem a la nevera que es refredi i ens quedi dur.
Preparem el farcit.
Posem unes gotes de suc de llimona a la nata, deixem reposar.
Batem el formatge amb la mantega de cacauet, la maizena i el sucre, ben batut que no ens quedin ni trossos ni grumolls.
Anem afegint els ous i seguim batent.
Afegim per últim la nata liquida i l'essència.
Partim la barreja en dues, a una part li posem el cacau en pols, remenem bé.
Traiem la base de la nevera i posem una petita part de la barreja amb cacau, a continuació una sense cacau, una altra vegada una amb cacau, un altre sense cacau, i així fins acabar els dos colors.
Introduïm al forn calent a 180º uns 20 minuts i després baixem el forn a 130º 75 minuts mes.

Quan traiem el pastís del forn la deixem refredar.
La podem decorar amb trossets d'avellana per sobre, o ametlla,o amb una cobertura de xocolata o potser uns cacauets a trossets.

Tros de pastís bonic i deliciós !!!!











Pollastre especiat amb llet de coco i nous



Fins al dia d'ahir només he utilitzat la llet de coco per fer natilles, de coco, encara que he vist que s'utilitza en moltes receptes jo no em decidia.
La faré servir moltes vegades mes, no té en realitat gust de coco, a casa no els vaig dir res i quan estaven menjant el guisat de sobte els vaig donar la notícia ... Però si no té gust de coco?
Jo no menjo carn, només vaig provar els xampinyons i la salsa, i de veritat estava deliciósa!
L'Alfons, que és un dels meus crítics més difícils, em diu: fes-ho cada dia. Amb aquesta frase es segur que li ha encantat!


Ingredients.


-3 pits de pollastre, sense l'os
-1 ceba gran
-250 ml de llet de coco
-espècies: un tros de branca de canyella, canyella mòlta, curri, curcuma, clau, pebre, bitxo de caiena.
-1 gra d'all
-Noos, ametlles o avellanes
-Oli d'oliva
-Mantega
-sal
-Xampinyons

Posem en una paella una mica d'oli i una bona cullerada de mantega, deixem que s'escalfi i sofregim la ceba tallada petita, un cop la tinguem ben feta, queda transparent, hi afegim els xampinyons i els deixem que es facin una mica, afegim les espècies, que han d'estar molt triturades junt amb el gra l'all, jo no tinc molinet, així que ho vaig fer amb una mà de morter.
.
Passem tot a una cassola.
A la mateixa paella hi posem el pollastre salpebrat, trossejat, en trossos no molt grans, que ens quedi ben dauradet, quan estigui a punt posem els trossos de nou i donem unes voltes.
Posem el pollastre amb la resta a la cassola, afegim la llet de coco i ho deixem coure uns 5 minuts, no cal més, veureu que la salsa es redueix.

Els xampinyons m'agraden naturals, però podem utilitzar els de llauna que també queden molt bé






divendres, 23 d’octubre del 2015

La mega galeta de xocolata amb conguitos

Hi ha una recepta del bloc Objetivo: cupcake perfecto que em crida molt l'atenció, una mega galeta amb farcit de dolç de llet.
Haurien d'estar prohibides per llei aquestes receptes per que són adictivas..pero bé.. són menys "Invasives"  si es comparteixen!!!
He canviat el dolç de llet per xocolata, un altre dia la faré amb dolç de llet,i les gotes de xocolata per conguitos...toma ya!!!  l'he portat a les meves companyes de ginecologia, nenas..que vinc !!!
Aquesta recepta la podeu fer fàcilment, encara que no tingueu experiència en el tema, es que quan es comença fer pastissos ens plantegem molts dubtes i tenim molts errors, però això li passa a tothom, però rectificant, agafant el "punt" de temperatura al nostre forn veureu que aneu millorant, és qüestió, com gairebé tot a la vida, de paciència i practica.
  

Ingredients.

-200 grams de farina
-1 ou
-200 grams de sucre moreno
-100 grams de mantega
-un polsim de bicarbonat
-esencia de vainilla
-Nocilla o Nutella
-Conguitos



Posem la mantega en un bol, ha d'estar tova, i la batem bé amb l'ou, ens ha de quedar ben barrejat.

Afegim el sucre i seguim batent, afegim llavors el bicarbonat, l'essència de vainilla i per últim poc a poc la farina.


Per últim posem els conguitos, o podem posar M&M o gotes de xocolata, o no posar res !!!!
Quan tenim la massa estenem la meitat en un motlle, posem la nocilla, o nutella, o dolç de llet amb generositat, i després posem una altra part de la massa a sobre.
Introduim en el forn calent a 180º uns 25 minuts.
Fet.
Cal deixar-la refredar.
Pot va semblar que esta dura per la part de fora, però no, per sobre queda una capa cruixent i per dins amb textura de galeta ...

A gaudir de la nostra mega, super, hiper galeta!












dilluns, 19 d’octubre del 2015

Ous farcits amb tonyina i surimi

Per fer aquesta recepta utilitzo tonyina natural de llauna i maionesa light .. perquè? Per que queda menys oliós i mes suau de sabor que amb la tonyina en oli i la maionesa normal, només per això.

Es pot substituir el surimi per llagostins cuits o gambetes, i la maionesa per una salsa de còctel de gambes, per exemple.
Feia molt temps que no els feia a casa, però el diumenge va venir la meva mare a dinar ia ella li encanten, encara sort! per que és la meva critica mes ferotge !!



Ingredients.


-Ous
- Tonyina natural de llauna
-Maionesa light
-Surimi ratllat

Posem a bullir els ous.


Per fer un ou dur cal cobrir-los d'aigua tèbia, un cop comencen a bullir comptar exacte 10 minuts.


De seguida els traiem de l'aigua calenta i els passem per aigua molt freda, per poder pelar-los més fàcilment.
Partim els ous per la meitat, en horitzontal, traiem els rovells.
En un bol barregem la tonyina, els rovells d'ou, i una mica de surimi amb la maionesa.

Omplim les clares i posem a sobre amb una mica de surimi.






Avui ens hem aixecat amb aquest cel tan espectacular!