dijous, 29 de setembre del 2016

Niaux. Coves de Niaux. Camping des Grottes


Depres de dies d'estar donant voltes i visitant pobles, museus, catedrals, caminant sense parar, tot i que també ens va donar temps de banyar-nos en el llac i en un complex d'aigua, vam decidir que era el moment de descans, d'estar 2 dies en un lloc fix.

Els nostre camí... les nostres rodes.. ens van portar fins a aquest curiós poble, Niaux, és molt bonic, molt tranquil,, Niaux  és un poble conegut per les seves grutes 

El poble de Niaux no té botigues, ni un Passeig, ni Monuments.. només un petit Hotel restaurant, una església molt senzilla enganxada a un cementiri, com en gairebé tots els pobles de França, un Safareig antic i unes cases on la gent encara deixa la porta oberta, però he volgut fer-li aquest post per posar algunes fotos per que ens va agradar molt i la nostra estada va ser molt agradable i tranquil·la, sense sorolls, sense aclaparaments.



Al costat del poble, creuant el rio trobem un tranquil Càmping on miris on mis hi ha bosc, aigua, muntanyes, un paisatge espectacular.


.
La gruta o cova de Niaux és una cova prehistòrica que es troba mig amagada a mig vessant a la vall de Vicdessos, prop del poble  amb pintures rupestres del Paleolític Superior, on son especialment nombroses figuracions parietals, compta amb pintures magdalenienses, pintures que havien estat realitzades durant un llarg període comprès entre 11.500 i 10.500 anys a.C.


Classificada com a monument històric de França des el 13 de juliol 1.911,2 la gruta de Niaux és part d'un conjunt subterrani de 13 km de longitud, que també inclou la gruta de Lombrives situada a l'altra banda de la muntanya.


La gruta de Niaux està oberta al públic i les visites estan estrictament regulades per garantir la conservació de les obres parietals.
 El recorregut es fa a través de dues grans coves i alguns passatges estrets, en el mateix pis que recorrien els magdalenienses en el seu estat natural: humit, irregular i relliscós 
Les visites son en petits grups de fins a 20 persones i estan dirigits per un guia: de juliol a setembre. No hi ha sistema d'il·luminació permanent instal·lat a la gruta i cada grup s'il·lumina amb llums elèctrics portàtils 

 Per veure les pintures del saló negre cal endinsar-se en la cova uns 800 m des de l'exterior, el que indica la intenció dels seus creadors de cercar un lloc de la cova adequat per als seus fins i lluny del món exterior.
El saló Negre és una rotonda natural les parets es troben adornades amb un centenar de representacions animals en un conjunt excepcional magníficament conservat, i és on són gran part de les pintures que han estat datades pel mètode del carboni-14 amb una antiguitat d'uns 13.000 anys, aquestes pintures realitzades amb traços negres fetes amb un material identificat  com carbó vegetal ,altres pintures també estan realitzades amb aquest material o amb diòxid de manganès, i algunes vegades amb un material vermell obtingut de la mòlta d'hematita,.representen els grans mamífers de la fauna prehistòrica de la regió, com bisons, cavall, cérvols i cabres salvatges.

.A la Cova de Niaux destaca que no s'hagin trobat restes d'ocupació humana, ni a l'entrada (el més freqüent) ni de la resta de la cova.







































dimecres, 28 de setembre del 2016

Aliments que ajuden a mantenir el sucre en equilibri.

Aquest mes a la revista  Salud & corazón que ens envien al nostre consultori venia un article molt interessant sobre com mantenir els nostres nivells de sucre en equilibri.

A la glucosa la podem definir com el combustible que ens dóna l'energia, és el que ens ajuda a poder realiizar les nostres tasques diaries i les nostres obligacions, però també per a altres processos del nostre que no apreciem com la multiplicació de les nostres cèl·lules.

Per tot això hem de tenir els nostres nivells de glucosa en uns nivells òptims.

Les pujades i baixades en sucre són comuns en persones diabeticas però també poden tenir alteracions de glucosa en sang la as persones que no són diabeticas.
El millor antídot contra això són els hàbits saludables, fer exercici físic moderat i regular, adaptat a la nostra edat i condició física.

L'exercici ens ajuda a perdre pes i a augmentar la sensibilitat a la insulina, també ajuda a que els músculs utilitzen el sucre per a l'energia i la contracció muscular., fer exersisi és imprescindible per a les persones diabeticas i també per prevenir l'aparició dela malaltia.
També és molt important fer una bona alimentació, menjar moderadament i aliments sans, 

Aliments que ens ajuden:

Alvocat.
És ric en greixos monoinsaturats que afavoreixen el control de la glucosa, té un alt valor energètic i un baix contingut en sucre.

 Nous.
Aquest fruit sec és ple de greixos saludables, vitamines, fibra i minerals com el magnesi i vitamina E que pot estabilitzar els nivells de sucre a la sang.

 Canyella.
A més de millorar el nostre colesterol també millora la resposta de la insulina a la glucosa el que conribuye a reduir els seus nivells.

 Vinagre
Especialment el de poma interfereix amb l'absorció dels carbohidrats i ajuda a reduir el pic de sucre a la sang.

Alga spirulina
A causa del seu elevat contingut de carbohidrats complexos d'absorcion lenta, aminoàcids i àcids grassos essencials ajuda a mantenir constants els nivells de glucosa.


  Espinacs, pomes, bròquil, xocolata negra, peix, plàtans,
són rics en crom i magnesi ens ajuden a augmentar la nostre energia i a estabilitzar els nivells de sucre en sang.

  Salvat de civada.
És, per exemple, l'esmorzar perfecte si som propensos a les baixades de sucre, la seva combinació de fibra i proteïna equilibra les descompensacions de glucosa.


Albi i visita al Museo Touluse Lautrec

Albi és una localitat i comuna francesa situada al departament del Tarn. a la regió de Midi-Pyrénées

L'objectiu de les nostres curtes vacances d'aquest any era anar a Albi, i en concret visitar el Museu Touluse Lautrec, que és un dels meus pintors favorits.

He tingut la sort de veure moltes de les seves obres en diferents museus de França i també en alguna exposició aqui a Barcelona, ​​però tenia moltes ganes de visitar el museu d'Albi, ja que en les seves galeries es troben les seves primeres i darreres obres.

Però Albi és molt més que el museu, Albi és un lloc, que tot i que és molt turístic, és tranquil, té unes propostes culturals molt variades i sens dubte és lloc en el que et sents molt a gust.
Jo defineixo a Albi com una postal, pots arribar i fer mil fotografies per que els paisatges, els jardins, els monuments tot és preciós i l'estat de conservació és perfecte, els seus carrers estan nets i la seva gent és molt amable.

Per als que viatgem en autocaravana Albi és un lloc perfecte, ja que disposa d'un aparcament tant per a nosaltres com per a cotxes just al costat del Museu i de la Catedral, que a més és gratuït.
Amb uns termòmetres que al migdia no baixaven de 35 graus la nostra visita a Albi va ser molt interessant, enriquidora, i malgrat la calor, molt agradable, tornarem segur

El llistat de coses a fer i veure a Albi és interminable, però puc destacar, com a exemple:
Passar i admirar els ponts vell i  nou que passen per sobre del riu Tarn, o navegar pel riu en una  Gabarra, les vistes des del riu d'Albi i de la catredral són impressionants, visitar La Col·legiata de Sant Salvi, al Monument aux morts, passejar pel vell Albi, per la vora del Tarn, pels jardins de la Berbie i els jardins de li Nôtre, el Parc de Rochegude ,la Catedral de Santa Cecília...I per descomptat el palau de Belbier on es troba el el Museo Touluse Lautrec i que era antiga residència dels bisbes d'Albia questl palau va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 2010.
.
Aquest museu, un dels més grans museus contemporanis alberga la major col·lecció pública del món, com mes de 1000 obres, entre les quals els seus 31 cartells més coneguts, retrats que va pintar en la seva joventut ,, quadres de bordells, però també litografia constitueixen aquesta col·lecció excepcional.
Estan representades totes les etapes de la seva abundant producción.Desde seus primers quadres fins a l'últim que va pintar el mateix any de la seva mort
El Museu Toulouse-Lautrec permet seguir l'evolució d'aquest artista a través d'una visita cronològica de la seva obra, però també temàtica.

El museu també té un auditori de 150 places, una col·lecció d'art modern, una galeria dedicada als descobriments arqueològics, una sala d'exposicions temporals, una sala dedicada als tallers i una galeria dedicada a la Ciutat episcopal.

La catedral de Santa Cecília ofereix un contrast important entre el rigor exterior de su arquitectura defensiva i la Riquesa interior d'una sumptuosa decoració.és el major edifici de maons del món.
 La seva construcció es va prolongar durant dos segles de 1282 a 1480. És avui una de les Catedrals més visitades de França.
Sens dubte van utilitzar el material que tenien mes proper que són les argiles que es produeixen al riu Tarn, les mateixes que caracteritzen la seva arquitectura local, ja sigui en la seva catedral, en els ponts, palaus o molins.