dilluns, 28 de novembre de 2016

Pastís de full amb crema i pomes

Bon dia i feliç setmana a tothom!

Ha deixat de ploure i avui llueix un solet fantàstic a Barcelona.

Avui pasta de full, crema i pomes és la combinació perfecta per a un pastís.
Com sempre, la masa de pasta de full la podeu fer a casa, queda super bé, o podem comprar una  fresca o congelada, jo he utilitzat una fresca de la marca La cocinera.


Ingredients.

-1 Base de pasta de full
-4 Pomes
-1 cullerada de mantega
-sucre
-1 Ou per pintar la pasta de full
-1 llimona

Per a la crema 


-300 ml de llet
-2 rovells d'ou
-50 grams de sucre
-1 cullerada de maizena
-Pell de llimona
-1 branca de canyella
-25 grams de mantega




Preparem la crema.
Posem a bullir la llet amb la meitat del sucre, la canyella i la pell de llimona, quan comença a bullir la deixem uns minuts perquè absorbeixi bé l'aroma.
Batem en un bol el  sucre, la Maizena, els rovells d'oui i la mantega toveta.
Retirem el cassó del foc i hi afegim la barreja anterior sense deixar de batre, acostem una altra vegada al foc sense deixar de remenar.
Quan comença ha bullir de nou i espessa ja la tenim llesta.

La deixem refredar.


Estenem bé la pasta de full i la posem en un motlle.
Posem una capa de crema pastissera

Pelem els traiem les llavors i tallem les pomes a grills, les ruixem amb suc de llimona
Anem col·locant les pomes sobre de la crema, cal posar-les molt juntes,que no es vegi la crema.

Un cop tenim coberta tota la massa posem trossos de mantega sobre de les pomes i empolvorem amb sucre.

Si queda una vora pasta de full visible cal pintar-la amb ou batut.

Introduïm al forn calent a 190 graus uns 25/30 minuts.

Si volem donar-li brillantor extra podem pintar les pomes amb melmelada de préssec o albercoc quan encara està calent.



Canelons de carn.Preparant el Nadal

El Nadal és l'època de l'any que més m'agrada, amb diferència, veig les llums en els carrers i em poso contenta, m'encanta guarnir l'arbre i muntar el pessebre, encara que des que tinc gats és una missió impossible, ho poso i ells s'ho carreguen, dia rere dia !!!

No m'agrada fer compres d'última hora i ho planifico tot amb molt de temps, i després, a partir del dia 15, a gaudir de les festes !! sense aclaparaments ni corredisses.

Així que avui m'he posat a fer canelons, he fet 80, normalment els mengem el dia de Reis per que aquest dia entre que arribarem de vacances, entre anar a les cases de les Àvies a recollir regals i de fer el tortell ja no em dóna molt temps de cuinar ...

Aquests són els clàssics els que he vist sempre fer a casa meva, no exactament iguals, però si amb les carns rostides, he vist receptes en què la gent els fa amb carn picada, també estan bons, però ami m'agrada rostir la carn.

Ingredients.

-Carn magra de porc
-Carn de vedella
- Pits de pollastre desossats
- cebes
- pastanagues
-sal
-pebre
-oli d'oliva
-vi ranci
-Llet
-Farina
-plaques per canelons
-Formatge per gratinar


Per a la beixamel.


-Llet
-farina
-mantega
-sal
-pebre
-nou moscada


Salpebrem totes les carns i les posem en una cassola amb oli,
Fregim a foc fort i quan estan daurades per tots els costats baixem el foc, posem el vi, les cebes i les pastanagues.
Deixarem que es vagi fent una hora més o menys,que ens quedin ben rostides.
Deixem refredar i piquem la carn amb les pastanagues i la ceba, tot ben picat.


En una paella posem una mica de mantega i passem la carn, afegim una mica de farina deixem que la farina canvii de color i es barregi molt be amb la carn, afegim llavors la llet, cuna mica de sal,pebre i nou moscada,anem donant voltes fins que que es desenganxi de les paella. 
Retirem i reservem.

Coem les plaques per canelons quan la tinguem les posem damunt d'un drap sec, i net.
 Anem posant la carn i enrotllem.

 Bé, ja tenim les canelons, ara farem la beixamel.

 És molt senzill .. posem una mica de mantega en un cassó, i afegim la farina, li donem unes voltes que canvii de color i anem afegint la llet, a poc a poc, si veieu que us queda grumollós cap problema hi ha un truc .. feu servir la batedora elèctrica, queda fantàstic!.

No podem deixar de batre perquè no se'ns enganxi, posem una mica de sal, de pebre i nou moscada, deixem que bulli una mica ens quedi una mica espessa.

En una safata col.loquem un fons de beixamel els canelons, a sobre la resta beixamel i ja el formatge per gratinar,(Jo en aquest punt els deixo refredar totament els cobreixo  amb paper film i els congelo, el dia que els hem de menjar els trec del congelador hores abans)...  gratinem al forn Llestos per servir.


divendres, 25 de novembre de 2016

Visita a les Gardères del volcà Croscat

Amb aquesta entrada finalitzo la meva ruta per terra de volcans.

Hi va haver una de les excursions que vam fer que em va agradar molt ja que era la primera vegada que podíem visitar molt de prop el volcà Croscat.

El volcá Croscat té forma de ferradura i forma part del Pard Natural de la zona volcànica de la Garrotxa.

Han obert un centre d'informació que porta a Les Gardères i és relament molt interessant,s'arriba donant un petit passeig, així que l'excursió és apta per a totes les edats.  

Aquest volcà estigué durante 25 anys dedicat a l'Explotació de greda, i esta totalment cobert de vegatació llevat de les grederes, antiga zona d'extraccions mineres amb un tall que permet veure l'estructura interna de l'volcà així que hi ha una part on es poden apreciar totes les etapes.

He trobat això a internet, i em sembla molt interessant, és el que ens fa comprendre el per que de la forma del volcà i del seu entorn, són les fases de les erupcions


La seva erupció consta de tres fases:
  • Fase 1: durant aquesta primera fase predominen els blocs; aquest fet ens indica que l'activitat era molt poc explosiva i estromboliana.
  • Fase 2: hi predomina el lapil·li; aquest fet ens indica que l'activitat era més explosiva i va ser la que va construir el con. Inicialment, els piroclasts es van assentar formant capes gairebé horitzontals, però a mesura que el con creixia van anar adquirint pendent.
  • Fase 3: consisteix en l'emissió de la colada de lava causant de la forma de ferradura del cràter, que es va escolar en direcció oest passant per l'actual fageda d'en Jordà

Accés: L'itinerari pedestre núm. 15 Grederes del volcà del Croscat (2,9 km, 50 min.), surt de l'aparcament de Santa Margarida, ctra d'Olot a Santa Pau, km 6,1, a mà dreta. També l'itinerari núm. 1, Fageda d'en Jordà-volcà de Santa Margarida-volcà del Croscat (11 km, 4h), permet accedir-hi des de l'àrea de Can Serra (Fageda d'en Jordà) en un recorregut de 5 km, 1h 40 (anar i tornar). L'accés en vehicle a motor resta prohibit.


Com a comentari us diré que hi ha molts cartells on posa que no podem tocar ni portar-nos res, ni pedres ni terra i que no hem de pujar en els monticles de terra, per no degradar
 l' entorn, però veiem que la gent fa cas omís a les advertencias , el que dóna molta ràbia.

Cal preservar, cuidar i respectar tots els entorns i sobretot tenir educació, si ho fan els adults.. que els estem ensenyant als seus fills?











































dijous, 24 de novembre de 2016

Patates farcides


Em perdonareu la foto que ha sortit d'allò més sosa i mal feta !! però amb les presses d'emplatar i servir-les...  aqui tenim el resultat..
Us comentaré que aquestes patates van tenir molt, molt èxit a casa, no va quedar ni una, vaig fer una safata gran sencera i per a mi unes sense la carn.

Ingredientes.

-Patates
-Butifarra
-pebrot verd
-pebrot vermell
-ceba
-tomàquet madur
-Llet
-sal
-pebre
-formatge ratllat per gratinar
-Mantega


Rentem bé les patates i les bullim amb pell.
Quan ja estiguin cuites les deixem refredar i les tallem per la meitat.
Fem el farcit.
Tallem a rodanxes les albergínies, els posem sal i deixem que deixin anar aigua.
Tallem molt petits, els pebrots les cebes i la albergínia.
Als tomàquets els escaldem els traiem la pell i les llavors, i també els tallem petits
En una cassola o paella anem a sofregir tot, primer la ceba i els pebrots, després la albergínia i els tomàquets, afegim sal, pebre i alguna espècia si ens agraden
Retirem de la paella i fregim en el mateix oli, o afegim una mica més, la botifarra, abans li hem de treure la pell que l'envolta, que ens quedi esmicolada.
Ho barregem tot.
A les Patates que havíem bullit les buidem una mica per enmig, no fins a la pell per que se'ns trencarien!
En el buit que queda posarem el farcit de carn i verdures.

Amb la patata que hem tret farem un puré espès, barrejant amb una mica de llet i mantega, el puré ha de quedar fi i espès, el just perquè tingui consistència i no es vessi, però tampoc ha de ser molt molt espès perquè es faria pesat, li afegirem sal i pebre.
Posem pure sobre de les patates amb el farciment, i per últim sobre el formatge ratllat.
Gratinem al forn.

Aquesta vegada les he emplenat amb botifarra, però podem omplir-les amb carn picada de vedella o barreja de diferents carns, i diferents verdures.

Com em passa moltes vegades la idea surt de veure que hi ha a la nevera o en el rebost!










Quiche d'espinacs i bacó


Bon dia.
Avui ja no plou a Barcelona, ha sortit el sol i fa una mica més de fred, no gaire.
Ja tenim totes les botigues plenes de llums i coses de Nadal i jo sóc molt feliç amb tot això.
Avui és Acció de Gràcies, nosaltres no ho celebrem, però sempre és un bon moment per donar les gràcies per tot el que tenim, i per totes les persones que tenim al nostre costat.
A vosaltres gràcies per passar i mirar aquest bloc.
Feliç dia !!!

Avui he enfornat aquest quiche, aquest cop ho he fet amb massa de pasta de full que he comprat fresca, ho podem fer amb una massa feta a casa.





Ingredients.

-1 Base de pasta de full (feta a casa o comprada)
-200 Ml de llet evaporada
-100 Grams de formatge ratllat
-3 tires de bacó
-300 Grams d espinacs

-3 ous
-Sal
-Pebre


Primer posem la pasta de full en un motlle.


Passem els espinacs per una paella fins que quedin cuites, i el bacon
Barregem els ous batuts amb la llet evaporadael formatge i els espinacs i el bacó talladet petit, posem sal i pebre i els aboquem a sobre de la massa de full que teniem en el motlle preparada, ho fiquem en el forn calent a 190 graus uns 35 minuts al forn, fins que qualli.

En els ingredients he posat formatge ratllat, normalment ho faig amb emmental, però ahir vaig oblidar de comprar-lo, a si que ho he fet amb formatge manxec.






dilluns, 21 de novembre de 2016

Sant Pere de Casserres

Encara no havia actualitzat aquesta entrada.
El pont del dia 1 la veritat és que va donar molt de si.
L'últim dia ja de tornada cap a casa vam anar a visitar el Monestir de Sant Pere de Casserres.
Feia anys que no hi havia anat, i és un lloc tan ple d'història que no m'importa tornar, crec que hem trigat molt, però es segur que quan tormen a fer excursións per la zona el visitarem de nou, encara que la carretera no és gens simpàtica!!!
Per arribar al Monestir cal anar fins al parador de Vic, allà mateix comença la carretera que ens porta fins al Monestir, crec recordar que són 4 quilòmetres, totalment recomanable fer aquesta visita.

Sant Pere de Casserres és un antic monestir benedictí Situat al Terme de les Masies de Roda que es troba envoltat per el pantà de Sau.

La història del monestir és molt interessant, i té diferents etapes on ha patit misèria, terratrèmols i guerres,fins l'any 1952 en que l'arquitecte Camil Pallàs, de la família propietària, emprèn les primeres i més importants obres de consolidació: refà la volta de la nau de tramuntana de l'església, de la cuina i el refectori, del pis superior de l'hospici i de les cambres priorals.
L'any 1991 el va adquirir el Consell Comarcal d'Osona amb la finalitat de portar a terme, juntament amb la Generalitat de Catalunya, la restauració del conjunt del monestir durant els anys 1994 a 1998 a càrrec de l'arquitecte Joan-Albert Adell i Gisbert.
Actualment el monestir alberga una exposició de caràcter permanent on s'interpreta la vida dels monjos a Casserres mitjançant l'ordenació museogràfica que ens permet conèixer com es vivia en un monestir en el segle XI.






















































































Això és una maqueta de com era la decoració de les parets










          


çç

L'edifici on passen l'audiovisual amb la història del Monestir












Aquesta foto no és meva, és per fer-se una idea del lloc tan meravellós on es troba ubicat el Monestir







El Pantà de Sau