dilluns, 4 d’abril de 2016

Vitamines i minerals. Sempre al plat !!! Revista Salud & corazón


Aquest mes a la revista  Salud & corazón que sempre ens envian al consultori, La sociedad española de cardiologia. Fundación española del corazón,ve una article molt interessant que ens diu.
Vitamines i minerals.
Sempre al plat !!!

Us faig un resum.
Segons aquest article hi ha sis classes de nutrients que el nostre organisme necessita.
La nostra dieta diària ha de incloure proteïnes, carbohidrats i grassa, a més d'aigua.
També hi ha altres micronutrients que no són tan coneguts, però que  són essencials, que nostre organisme no pot sintetitzar i que pren dels aliments, o del sol ,com és la vitamina D.
Entre ells estan les vitamines, els minerals i els àcids grassos.




En què ens beneficien els àcids grassos?
En la nostra connexió neuronal, en el correcte funcionament del nostre sistema nerviós, amb les seves propietats antiinflamatòries i per que ens protegeixen a nivell cardiovascular.
On els trobem?
En el peix blau, les nous, les llavors de lli i els llegums trobem Omega 3.
En els olis de llavors, els alvocats i lel fruits secs  trobem Omega 6

En què ens beneficia la Vitamina A ?
Enforteix el nostre sistema immunitari, té cura la nostra salut ocular, ens ajuda a reparar els nostres teixits
On la trobem?
En el rovell d'ou, el pesacod blau, la mantega, en les taronges, carabasses, pebrots, pastanagues bròquil i espàrrecs.

En què ens beneficia la Vitamina k ?
Afavoreix la coagulació dela sang i té cura dels nostres ossos.
On la trobem?
La trobem en cols, bledes, espàrrecs, espinacs, kiwis, maduixes, rovell d'ou, carns vermelles i en moltes espècies aromàtiques.

En què ens beneficia la Vitamina C?
És antioxidant, té cura de la nostra visió, prevé l'arteriosclerosi i la hipercolesterolèmia, ajuda al nostre organisme a formar el col.lagen que protegeix als nostres ossos i articulacions, combat l'anèmia i la depressió.
On la trobem?
En els cítrics, els pebrots al kiwi, naps, cols coliflor.

En què ens beneficia la Vitamina B9 (Àcid folic) ?
És una vitamina imprescindible per a la formació de noves cèl·lules.
Molt important per a les dones embarassades o que estan en període de lactància.
Prevé l'anèmia i millora la nostra salut cardiovascular.
On la trobem?
Aquesta vitamina la trobem en verdures de color verd intens com les carxofes, els espinacs, els espàrrecs.
En els alvocats, els cítrics, cereals, fruits secs i llegums.

En què ens beneficia la Vitamina D?
És imprescindible perquè el calci es fixi en els nostres ossos i tenir una bona força muscular.
Controlar la hipertensió, la diabetis l'insomni, la fatiga i l'obesitat.
On la trobem?
Sobretot la trobem en el sol i en els peixos que tenen més greix

En què ens beneficia el Calci?
El calci esta en els nostres ossos, però podem perdre-ho si el cos ho necessita per a altres funcions, així que és molt important aportar calci al nostre organisme per no debilitar el nostre sistema ossi.
On el trobem?
Trobem  el calci en els productes lactis i llegums, també en peixos  petits.


En què ens beneficia el potassi?
En molt important en el desenvolupament dels músculs, la transmissió dels impulsos nerviosos i l'equilibri dels líquids en el nostre organisme.
Importantíssim per a la contractilitat del nostre cor
On el trobem?
En plàtans, mongetes , tomàquets, patates, fruits vermells, prunes, alvocats i llenties.



En què ens beneficia el magnesi?
Igual que el calci és molt important en els nostres ossos, i intervé en mes de 300 funcions del nostre organisme.
On el trobem?
El trobem en llegums, lactis, fruita seca, cereals, llavors i xocolata negra.


En què ens beneficia el seleni?
El nostre organisme no necessita gran quantitat de seleni però és important per prevenir infeccions, l'envelliment cel·lular i el càncer.
On el trobem?
En llegums, fruits secs, cereals integrals, alls i xampinyons.


En què ens beneficia el iode?
Essencial en el nostre organisme, regula el nostre metabolisme i l'activitat de les nostres cèl·lules com a part de les hormones tiroïdals.
On el trobem?
En peix i marisc, sal, algues i productes marins en general.


I després d'haver-nos informat de tot això ens podem quedar amb una dada que ens hauria de preocupar, i és que al món hi ha, almenys uns 800 milions de persones que pateixen fam crònica, 170 milions de nens al món malviuen amb falta de pes.
Cada any moren al món tres milions de nens per desnutrició, totes aquestes dades segons l'OMS.