dimecres, 3 de setembre del 2014

Un passeig per la Història, visita al Castell de Salses


Ja tinc en compte que això és un bloc de cuina, però no puc evitar compartir amb vosaltres les coses que m'agraden i m'emocionen, com la visita a aquest castell.

La visita, a part de la guiada, és llarga, perquè hi ha molts detalls que veure, racons per descobrir, cada paret, cada torre ... cada pedra...
Amb el que ami m'agrada visitar un castell !!!!
Fer una visita al Castell, fortalesa, de Salses, a la comarca del Roselló, França, és com fer un recorregut per la nostra història.
Vam tenir la sort de tenir un guia que ho explicava tot de meravella, en francès, encara que després ens va parlar en català amb aquest super accent Frances que parlen els d'aquesta part de França.
En molts moments era evident que  li estava posant una mica de pelicula, però era un guia molt entusiasta i va estar donant moltes dades i en cada sala ens donava una extensa informació.
Aquest castell és del segle XV, i té una part que està molt ben conservada, la visita guiada és per la primera planta, la visita lliure és al pati d'armes. Hi ha una part del Castell que està sent restaurada i una altra que no vam poder veure perquè estava tancada, imaginem que perquè també estava sent restaurada.
És molt curiós veure el forn de pa, i els banys, fins i tot conserven el que era l'excusat.
Aquest castell té molta història i posar-la tota aquí és impossible, us avorriria, però si us diré que està molt a prop i que val la pena fer una visita aquest Castell... un passeig per la nostre Història.

















































A la botiga venien uns llibres de cuina Catalana i del Roselló molt interesants!!!

El Castell de Salses, que és avui museu d'història de Salses es troba situat al nord de la vila del mateix nom, al peu de les Corberes.
Representa el límit històric, l'antiga frontera entre el reialme de França i el reialme d'Aragó abans de l'annexió consegüent al Tractat dels Pirineus el 1659. Representa alhora el límit concret entre Occitània i els Països Catalans, représ darrerament amb la construcció de la Porta dels Països Catalans.
El primer document que en fa menció és de 1047, any en què pertanyia als comtes del Rosselló. Però, Alfons I d'Aragó, que havia heretat el comtat de Rosselló i, per tant, del castell de Salses, va encarregar a l'abat de La Grassa la fundació, al lloc de l'antiga vila de Salses, d'un poble nou al qual concediria privilegis i franquícies.
El 1285 va resistir el setge, heroïcament però en va, als croats de Felip III de França durant la Croada contra la Corona d'Aragó.

Per la fortalesa actual, construïda entre 1497 i 1503, el constructor castellà Ramirez s'inspirà de la tradició dels castells de Castella incorporant totes les modernitats de l'artilleria de l'època, que es tradueix per l'enfonsament del sòl i en l'ús de baluards capaços de contestar a la tecnologia de l'artilleria de principis del segle XVI, per la qual cosa disposà de grans mitjans. El plànol és rectangular de 115 m x 90, repartit en tres espais concèntrics i defensat per un fossat de 15 m d'amplada i 7 de profunditat.

La construcció del nou castell fou ordenada per Ferran el Catòlic  Abans, el 1496 el castell antic i la vila havien estats arrasades i la saquejades per les tropes franceses obeint les ordres del mariscal de Saint-André.
Les obres s'acabaren el 1505, però durant el regnat de Carles V, que esdevingué un dels punts claus en els constants enfrontaments militars amb França, fou dotat de noves i importants defenses.
Durant la guerra dels Trenta Anys, el 1639 la guarnició es rendí a l'exèrcit de Lluís XIII. L'any següent el lloctinent de Catalunya, Dalmau III de Queralt, comte de Santa Coloma, aconseguí la rendició de la guarnició francesa que comandava el governador Baró d'Espenan. Malgrat l'èxit que constituí per als exèrcits castellans, ajudats pel poble català, no impedí la definitiva ruptura entre el Principat i Felip IV de Castella, que desembocà pocs mesos després (1640) en la Guerra dels Segadors.
Els francesos assetjaren novament el castell i el 1642 aconseguiren definitivament el control d'aquesta fortalesa. Amb el tractat dels Pirineus (1659) per liquidar la guerra entre el Regne de França i el Regne de Castella, s'allunyà la frontera francoespanyola uns 50 km al migdia i perdé gran part de la seva importància militar. Tanmateix, el mariscal Vauban, que inicialment el volia destruir per la seva posició al peu de la muntanya, el conservà i millorà. Serví de presó, en particular de dues còmplices de la famosa marquesa de Brinvilliers.

Posteriorment, esdevingué polvorí i, durant la guerra civil espanyola, fou utilitzat com a refugi.

Font:Viquipèdia





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per seguir aquest Bloc i pels vostres comentaris.
Gracias por seguir este Blog y por vuestros comentarios.