dilluns, 24 de desembre de 2012

Pa de Nadal amb espècies


Em venia de gust des de fa dies fer un pa d'espècies típic de Nadal.
La veritat és que queda molt bé per tot l'any, sobretot torrat i amb una mica de mantega, em recorda a unes torrades que venen a França que són dolços, ideals per esmorzars.
Jo no li he posat poca quantitat espècies perquè no volia que quedés molt fort de gust.



Ingredients.

Per la massa mare



-200 Grams de farina
-5 Grams de llevat fresc
-una mica de sal
-180 Ml d'aigua


Per fer la massa del pa


-300 grams de farina
-1 ou
-100 ml de llet
-10 grams de llevat fresc
-100 grams de sucre
-una mica de sal
-Espècies (gingebre mòlt, clau mòlt, nou moscada, canyella ..)
-oli d'oliva



Primer de tot prepararem la massa mare.

Dissolem el llevat en aigua tèbia.
Barregem en un bol la farina amb una mica de sal i al centre posem l'aigua amb el llevat.
Ho barregem bé fins que ens quedi una massa homogènia i una mica enganxosa a les mans.
L'ideal és anar afegint poc a poc el líquid, i deixar sempre una mica de farina a part per rectificar si no ens queda bé la massa.
Pasem aquesta massa sobre del marbre i anem pastant, almenys 5 minuts, si teniu amassadora o thermomix és ideal, en aquest cas jo ho faig a mà.
Fem una bola amb la massa i la deixem fermentar tapada amb un drap a temperatura ambient
Passades unes dues hores, hi haurà doblat el seu volum, la tornem a amassar una mica, la tornem a posar el el bol, la tapem amb paper film i la fiquem a la nevera.
  L'hem de deixar reposar unes 6-8 hores, la podem deixar també 12 hores.


Comencem fer el pa.

Dissolem el llevat en la llet tèbia.
Barregem la farina amb el sucre, amb la sal, les espècies i anem afegint la llet amb el llevat, també afegirem la massa mare (és convenient treure-la de la nevera i deixar-la a temperatura ambient una estona) que havíem elaborat
Com sempre que fem  pa cal pastar la massa molt bé. pels menys 5-8 minuts, amb força.
Si teniu un motlle de cake, és ideal per que queda amb la forma del típic pa de motlle
Pintem l'interior del motlle amb oli o posem un paper de forn. 
Aboquem dins la massa i la deixem reposar fins que dobli el seu volum.
Tenim el forn calent a 200 graus durant uns 10 minuts i després baixem la temperatura a 180 graus 25 minuts més.






Fer pa és molt creatiu a més de molt fàcil i quan està en el forn desprèn una olor molt especial, aquest tipus de pa més perquè les espècies li donen una olor molt intensa.
Us animo a que ho proveu. No cal tenir cap coneixement de cuina, ni cap ingredient que no tinguem a mà ni tampoc cap estri de cuina especial.