diumenge, 11 de gener de 2015

Tortell de Massapà

Tot i que ja fa una setmana que ens van visitar els Reis i ens vam menjar el típic tortell encara em quedava aquesta recepta per fer, així que aquest cap de setmana, que és quan tinc més temps, l'he fet.
Definitivament el farciment que més m'agrada és el de massapà, em recorda als tortells que venen al Forn de Sant Joan del carrer Astúries, al barri de Gràcia, els de tota la vida, que es compraven per menjar com a postres 
els Diumenges.

Aquesta recepta l'he copiat del Bloc Bufet de postres que és un bloc que m'agrada molt i del que agafo moltes idees noves.

Ingredients.

Per el Tortell

-250 Grams de farina de força
-100 Ml de llet
-50 Grams de sucre
-60 Grams de mantega

-1 ou
-30 grams de llevat fresc
-Ratlladura de pell de llimona i taronga
-Vainilla
-Sal


Per el Massapà

-125 Grams d'ametlla mòlta
-125 Grams de sucre glas


Preparem el massapà barrejant els dos ingredientes.L'emboliquem en paper film i ho deixem a la nevera unes hores.

Preparem el tortell.

Si tenim amassadora ens anirà genial per aquesta recepta, si no el pastat a mà és una opció però és més pesat, però es pot fer igualmente.Posem en un bol la farina, el sucre, la sal, el llevat i anem barrejant , les ratlladures de llimona i taronja, la vainilla afegim l'ou, batut, i poc a poc anem incorporant la llet tèbia, i per últim la mantega, que ha d'estar freda, a trossets, ho pastem , uns 15-20 minuts .
La massa ha de quedar elàstica  i que no se'ns enganxi a les mans.


Posem la massa sobre del marbre de la cuina i el tapem amb paper film uns 20-30 minuts.
Després d'aquest temps de repòs pastem una mica amb les mans i tornem a deixar reposar altres 20-30 minuts.
Passat aquest temps estirem la massa i li posem en massapà dins i fem la forma del tortell,
Com sempre perquè no se'ns tanqui el forat central podem posar un got al centre.
Deixem reposar almenys 4 hores, però es pot deixar més temps, jo l'he deixat unes 6 hores
El pintem amb ou i posem la decoració que més ens agradi, fruita confitada, sucre, ametlles ...
També podem no posar res, fer-li uns talls  i quan surti del forn escampar sucre glas.
Fiquem al forn calent a 190 graus uns 15-20 minuts.

Si el que volem és que el farcit sigui de nata o crema, posem al forn el tortell i un cop fred el tallem en dues parts i li posem.
Sigui per Reis, o un festiu o sigui un dia normal sempre va bé menjar un trosset que un bon tortell casolà.