dijous, 8 de gener de 2015

Tortell de Reis amb Crema



Per a mi el dia de Reis és el millor dia de l'any, però no només pels regals, per tot..per la il·lusió que hi ha als nens, i també en molts grans per que em porten molts records de la meva infància
Perquè més enllà que et pots comprar el que t'agradi qualsevol dia de l'any el realment important és pensar que algú que t'estima ha anat a buscar el regal que sap que t'agradarà, t'emocionarà, i no pel valor en diners que tingui si no pel valor amb el que t'han obsequiat.
Espero que us Reis us hagin deixat tot, gairebé tot, el que havieu posat en la vostra carta.

Ja fa uns anys que el dia de Reis faig jo el tortell ... com no, alguns anys m'és més difícil perquè solem marxar de vacances uns dies, i si tornem el dia 5 de gener ja no estic a temps ja que, encara que és una recepta molt fàcil, necessita moltes hores de fermentació.
Però aquest any ens vam anar de vacances abans així que vaig tenir temps suficient, la veritat es que va quedar molt bo i molt bonic.







Ingredients.


Per a la massa mare

           -75 Grams de farina de força.
    -25 Grams de llevat fresc
-25 Ml de llet



Per a la massa

-400 grams de farina de força
-2 ous
-70 Grams de mantega
-50 Ml de llet
-15 grams de llevat fresc
-125 Grams de sucre
-ratlladura de llimona
-ratlladura de taronja
-sal
- vainilla
-1 ou per pintar i una mica més de sucre
            -fruita confitada,o atmella laminada per decorar.
                   -Cabell d'àngel, crema, massapà, o nata per farcir

                                                 Ingredients per la crema

                                                   -500 Ml de llet
                                                  -3 Rovells d'ou
                                                 -125 Grams de sucre
                                                 -2 Cullerades de maizena
                                                  -50 grams de mantega
                                                 -Vainilla O pell de llimona, o canyella


Preparació de la crema


Posem a coure 450 ml de llet, més o menys, amb l'essència que vulguem, en aquesta ocasió una branca de vainilla i una mica pell de llimona, i el sucre.
En un bol barregem els rovells d'ou amb la maizena, la mantega toba i els 50 ml de llet que havíem reservat.
Quan la llet que havíem posat a escalfar comenci a bullir la retirem el foc, traiem de vainilla, per exemple, i anem afegint sense deixar de batre la barreja de maizena, ou i llet,i mantega tornem a apropar al foc, sense deixar de remenar, fins comenci a espessir.
Cal deixar refredar totalment la crema abans de posar-la al tortell, així que sempre és millor fer-la d'un dia per l'altre

Preparació del tortell

Primer preparem la massa mare, desfem el llevat en la llet tèbia i s'hi afegeix la farina. Queda una massa suau que no s'enganxa a les mans.

La deixem reposar a temperatura ambient tota una nit o de dia, mínim 8-10 hores.

Quan hagi passat el temps de repòs de la massa mare barregem la farina, i sucre, una mica de sal, , vainilla, la mantega, que sigui freda de la nevera, les ratlladures de taronja i llimona i els ous batuts,  la llet que l'hem de tenir tèbia,amb el llevat l'anem afegint poc a poc i barrejant la massa.
Afegim la massa mare. Cal pastar almenys 8-10 minuts, això farà que després el tortell ens quedi ben esponjós.
Si volem el farcit de massapà o cabell d'angel s'ha de posar abans de donar-li forrna. Si volem farcit de nata o crema ho fem quan ho tinguem de fer i fred

Quan el tinguem li donem la forma del tortell, com és una massa molt suau i es pot treballar és molt senzill.
Fem com un "xurro" llarg i després ajuntem les dues parts.
No cal fer-ho molt gran per que després, quan fem una segona fermentació creix bastant.

El truc perquè no es tanqui el forat del mig és posar un got, però atenció! ha d'estar empastifat de mantega per que si no ens quedarà adherit a la massa... ho deixem reposar unes 6-8 hores, fins que almenys tripliqui el seu volum.
Pintem amb l'ou batut i el decorem.
El posem al forn uns 15-20 minuts a 180 graus.

Un cop el tortell sigui fred i la crema també el tallem en dues parts i el farcim ... deliciós !!!!!
I no us oblideu de posar la faba i el premi !!!!!