dimecres, 11 de novembre de 2015

Codonyat, gràcies Sheila, gràcies Maria Jose!!!


Aquesta recepta la dedico a la Sheila, ia la seva germana Maria Jose que són, a més de boniques de veritat, una noies meravelloses, ja pot estar orgullosa la seva mare !!!


El codony és un fruit gros, fragant i de pela groga , és una fruita amb un escàs contingut calòric a causa del baix contingut en sucres. 
Les propietats saludables del codony es deuen en gran part a l’abundància de fibra  i tanins, causants de les propietats astringents d’aquest fruit.
També conté àcid màlic formant part del pigment vegetal, que dona gust i propietats desinfectants.
La polpa és dura i aspra, de color blanc groguenc i resulta farinosa i poc sucosa. És fruit del codonyer (Cydonia oblonga), un arbre fruiter de la família de les rosàcies i únic membre del gènere Cydonia.
El codonyer és un arbre més aspre que les pereres i les pomeres, i la seva fusta resisteix molt bé el fred intens de l’hivern. Com que floreix al final de l’abril, sol escapar de les glaçades tardanes.
El codony era el símbol de l’amor i la fecunditat a l’antiga Grècia i estava consagrat a la deessa de l’amor Afrodita.
Tinc una companya en ginecologia que té un hort, i arbres fruiters.
L'altre dia em va fer aquest meravellós regal, una bossa plena de codonys.
Hem tingut ambientador gratis i natural a casa perquè l'olor que desprenen és espectacularment meravellós.
La veritat és que és una fruita totalment desconeguda per a mi, mai l'he cuinat.
Tampoc mai havia fet codonyat, però em vaig posar a buscar receptes i com sempre havien unes quantes, moltes.
Al final m'he decidit per aquesta, és una mica com la recepta de cabell d'angel, cocció i després sucre.
Per descomptat que no té res a veure amb el que es compra fet, per molt natural que sigui, imagino que algun component li han de posar perquè no es faci mal bé.


Ingredients

-Codonys
-sucre
-pell de llimona
-branca de canyella
-aigua

Primer pelem i traiem el "cor" dels codonys, els tallem..
Els cobrim d'aigua, posem la pell de la llimona ,2 branques de canyella i ho posem tot a bullir, una hora.
Un cop hagi passat aquest temps els colem, jo ​​he deixat una mica de líquid..jo dic "mal colat".
Retirem la canyella i la pell de llimona i ho pesem,ho posem en una altra cassola, afegim la mateixa quantitat de sucre, més o menys (jo tenia 1,270 i he posat 1,100 de sucre).
Ho posem tot a escalfar i anem donant voltes amb una cullera de fusta.
En aquest punt  ho he triturat una mica amb la batedora elèctrica.
Anem amb molt de compte !! per que quan comença a bullir fa unes bombolles que salten i cremen una barbaritat!
Més o menys ha de bullir uns 20 minuts.Cal anar remenant!!
Un cop ha passat aquest temps ho posem en motlles i ho deixem refredar.
Fa olor espectacular i esta deliciós, això si, cal menjar-ho en petites quantitats, és, com us podeu imaginar, super dolç.