dijous, 6 de març de 2014

Cigrons amb arròs i espinacs




En els nostres menús de casa mai falten els llegums ... mongetes de tot tipus, fesolets, cigrons, llenties caviar, pardines. Les compro al graner de la travessera de Gràcia, el de tota la vida, és un establiment centenari i allà trobes, a part d'una gran varietat de fruits secs, llegums de tota mena.




Es denomina llegum a la llavor que conté la beina de plantes de la família de les Lleguminoses.
Els llegums tenen quantitats importants de ferro, coure, carotenoides, vitamina B1, niacina, i constitueixen una font important d'àcid fòlic.
 Tenen baix contingut en greixos i són una font rica de fibra dietètica.
La idea que els llegums es digereixen malament és errònia ja que el procés de digestió es realitza en la seva pràctica totalitat en condicions normals en individus sans, amb el gran avantatge que són carbohidrats de lenta assimilació
Les principals llegums consumides en l'alimentació humana són:

alfals
pèsols
fesols
Mongetes
cigrons
faves
mongetes verdes
llenties
tramussos
cacauets
soja

i després d'aquesta oda als llegums us explico la recepta d'avui.
Molt fàcil, molt completa i que pràcticament es fa sola.
Si tenim olla exprés és ideal perquè couen més ràpid. En aquesta ocasió és millor no fer servir cigrons de pot, perquè anem ha coure'ls amb patata, ceba i pastanaga que després triturarem i afegirem al plat.
Sempre és millor remullar en aigua calenta i amb sal, hi ha persones que els remullen amb bicarbonat, però ja us asseguro que no queden per que es "pelen".



ingredients

-500 Grams de cigrons (saüc)
-1 patata
-2 pastanagues
-1 porro
-1 ceba
-Sal
-Arròs
-200 Grams d'espinacs

Posem en remull els cigrons 24 hores abans de cuinar-los, amb aigua calenta i sal.
Quan anem a cuinar els escorrem i els posem amb aigua freda en una olla, amb sal.
Posem les pastanagues pelades, la ceba, el porro, i una patata pelada.
Els deixem coure a foc no molt fort unes 2 hores, fins que estiguin tous.
quan ja estiguin a punt separem els que anem a menjar en aquest moment, amb brou de la seva cocció i els posem a bullir novament, els afegim els espinacs i una mica d'arròs.
Quan estigui a punt l'arròs agafem la patata, i les verdures amb uns pocs cigrons i brou i ho triturem tot i ho afegim a l'olla i ho barregem.
A punt per menjar.
En aquesta ocasió li hem posat una mica d'ou dur picat per sobre.